Jens stoppade rånare med kniv – brottade ner honom till polisen kom: ”Tror inte han var beredd på det”

Butiksägaren Jens Bergqvist överrumplade en knivbeväpnad rånare som försökte stjäla från hans butik. När Jens skulle hejda honom vid utgången drog den misstänkte gärningsmannen fram en stor kniv. 

– Jag tog ett så kallat balansgrepp och fick ner honom på ett bord. Jag tror att han blev lite överraskad, berättar Jens Bergqvist för Newsner. 

Till vardags driver Jens Bergqvist en butik i centrala Varberg, men han har sin brottar-bakgrund att tacka för hur han löste en närkamp som hade kunnat sluta illa. 

En torsdagseftermiddag när Jens var i butiken la han märke till att det kom in en ung man som betedde sig udda. 

– Jag såg att han var missbrukare men han är ju lika välkommen in i min butik för det, alla är välkomna. Saken var att han provade en jacka och sa ‘Jag kommer in imorgon, jag ska bara hämta pengar’. 

Foto: Privat

Nästa dag kom den unge mannen tillbaka till butiken. Denna gång märkbart påverkad, enligt Jens. Han tog med sig jackan och gick och provade den i en provhytt. 

– När han kommer ut ur provhytten så ser jag att han inte tagit av sig jackan, utan går med den på sig raka vägen mot utgången. Jag kände bara ‘Nej men suck, jag orkar inte’, säger Jens till Newsner.

Drog fram en stor kniv

Jens går efter den unga mannen, som försöker lämna butiken utan att betala för jackan. 

– Jag tar tag i jackan och säger att han får ta av sig den innan han går. Då drar han fram en stor kniv mot mig. Då kickade mitt adrenalin in, berättar Jens.

Det dröjer bara någon sekund innan Jens får ett stadigt grepp om den misstänkte gärningsmannens arm.

Brottar ner rånaren tills polisen kom

Han böjer bak armen så att kniven är i ett låst grepp bakom ryggen på den unge mannen. Enligt Jens är det ett så kallat “balansgrepp”, som man får lära sig när man utövar brottning

Därefter får Jens ner honom på ett bord som är nära butikens utgång. 

– Han kämpar emot men lyckas inte komma loss. Under tiden ringer min kollega till polisen, som kom inom cirka tio minuter. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Fick bort en kniv från gatan

Tack vare att  Jens lyckades stoppa och hålla fast mannen med kniven förhindrade han att den misstänkte gärningsmannen sprang lös. 

– Polisen sa de att ‘Skönt att få bort en kniv från gatan’. Han var ju påverkad så man vet ju inte vad som hade kunnat hända. Samtidigt tycker jag synd om honom för att det gått illa, säger Jens. 

3 män står bakom 77-årig kvinna vid bankomat, sek senare inser de att de valt fel mormor att råna..

Posted by Newsner on Saturday, October 10, 2020

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required