Jessica Almenäs ryter ifrån mot fattigpensionerna – efter upptäckten: ”Räcker knappt till att överleva”

Pensionen ska vara något underbart att uppleva när man blir gammal, ändå är många kritiska och oroliga för att gå i pension.

Man är rädd för att bli fattigpensionär då antalet som ligger under gränsen för fattigdomsrisk är över 200 000 i dag.

Jessica Almenäs sätter nu ned foten mot fattigpensionerna efter upptäckten med sin egna pension.

– Jag tycker det är skamligt att det ska vara så, säger Jessica Almenäs till Newsner.

 

Förra året presenterade Pensionsmyndigheten en ny rapport som heter ”Äldre med låga inkomster”. I rapporten skrev de att 245 000 svenskar över 65 år ligger under gränsen för fattigdomsrisk. Andelen kvinnor var betydligt högre än männen – 15,2 procent gentemot 9,0 procent.

Sätter ned foten

Rapporten har fått människor att bli oroliga och många är kritiska till fattigpensionerna – bland annat den svenska programledaren Jessica Almenäs som nu ryter ifrån.

– Jag tycker att det är hemskt att det ska vara så när man har jobbat ett helt liv och litat på att man ska bli omhändertagen, att man får ut en peng som knappt räcker till att överleva, säger Jessica Almenäs till Newsner.

”Varför ska man vänta med att leva?”

Hon själv är journalist och har jobbat nästan hela sitt vuxna liv. Som 43-åring är det en bit kvar till pensionen, men hon lider med de som redan nu är fattigpensionärer.

– Jag tycker det är skamligt egentligen att det ska vara så. Varför ska man vänta med att leva? När man har gått i pension finns det väl inget att vänta på?, säger Jessica Almenäs till Newsner.

Foto: Wikimedia Commons/marina guimarães

Skatten räcker inte

Hon belyser problemet med att svenska skatten inte räcker till och att den ska delas upp på väldigt många personer när hon själv blir gammal.

– Vem vet ens om det pensionssystemet kommer hålla när det är dags för mig? För det är så många gamla de närmsta 20-30 åren. Så hur vi ska få ihop det, vet gudarna.

”Vill veta vad som händer”

Hon är inte orolig för framtiden, men hon har upptäckt att hennes egen pension kan avgöra ganska mycket hur hon ska leva pensionslivet, därför har hon en annan plan redan nu.

– Jag har vanligt pensionsspar, men det har jag insett att jag inte kommer att bli fet på när jag går i pension. Jag löser lite på min egen kant, placerar väldigt mycket pengar i mitt företag, i aktier och fonder, säger Jessica Almenäs till Newsner och fortsätter:

– Det lönar sig inte att vara orolig, men jag vill känna att jag har mitt på det torra. Jag lever inte i nuet och kastar bort alla mina pengar. Jag vill veta vad som händer om jag blir sjuk eller när jag blir gammal. Jag vill fortsätta resa, så då sparar jag pengar till det.

View this post on Instagram

Får kalla kårar av det som händer i Alabama, Georgia och många andra platser i USA just nu. Att mänskliga rättigheter kvinnor har slagits och dött för nu ska tas ifrån oss. Nog borde det vara en självklarhet att en kvinna själv bestämmer över sin kropp? Inte ska 25 gubbar (och sjukt nog en kvinna!!) bestämma över vad Alabamas kvinnor får och inte får göra med sina kroppar? Och det känns obehagligt nog som att detta bara är början. Kan inte låta bli att som många andra tänka på Gilead och The Handmaid’s Tale. Det är ont-i-magen-läskigt. Det är war on women och nu måste vi slåss. #alabama #alabamaabortionban #waronwomen #rättenattbestämmaöversinkropp

A post shared by JESSICA ALMENÄS (@jessicaalmenas) on

”Jag kommer själv flytta”

Jessica Almenäs säger även att folk som har funderat på att flytta utomlands när det är dags för pension, ska göra det.

– Känner man att man funderar på att flytta utomlands och betala mindre skatt när man är pensionär och pengarna räcker till mer – gör det. Det skulle jag göra. Jag kommer själv flytta till ett varmt ställe när det är dags för mig. Ta chansen om man kan, säger hon till Newsner.

Hon själv vill gärna bosätta sig utomlands. Men än så länge är det bara en dröm.

– Jag har alltid velat bo i Kalifornien, men det är lite dyrt. Ett strandhus i LA, men det räcker inte riktigt min budget till, haha. Men det är drömmen. Om jag vinner på lotto kanske, avslutar Jessica Almenäs till Newsner.

Läs mer: Jessica Almenäs svåra kamp – efter hälsobeskedet: ”Jag kommer aldrig att bli som förut”

Sprid gärna detta vidare om du håller med om att fattigpensionerna är skamliga och står bakom Jessica Almenäs i detta!