Jessicas vädjan till sina medtrafikanter: ”Sluta ligga i arslet på bilen framför.”

Jag kör inte bil så ofta eftersom jag brukar åka kollektivt när jag ska till jobbet. Men ibland kör jag och då tycker jag alltid att det är lite obehagligt om väglaget inte är det bästa. Speciellt om det är snö och halt.  Kör man ofta bil måste är detta ett stort problem som man måste handas med dagligen nu  under vintertid. Jessica Tintin Lenander jobbar som yrkeschaufför och kör därför väldigt, väldigt mycket. Men nu har hon tröttnat på alla som inte tar hänsyn till sina medtrafikanter och till det dåliga väglaget. Hon har därför skrivit ett inlägg på sin Facebook-sida där hon vädjar till sina medtrafikanter att ta det försiktigt och inte köra för tätt inpå på bilen framför. Hennes kloka ord hyllas nu på nätet. Och jag kan inte annat än hålla med, vi måste ta det försiktigt ute i trafiken. Så jag tycker att vi borde hjälpas åt och sprida hennes kloka uppmaning.  

Här kan du läsa hela Jessicas inlägg:

”Hej medtrafikanter!

Jag är yrkeschaufför. Jag kör taxi på charterpass, vilket innebär att jag alltid kör, inte bara när någon ringer eller står och viftar på gatan, utan alltid.
De milen som en medelsvensson avverkar på ett år, avverkar jag på en månad. Ungefär 10-12.000 mil per år, eller mer. Och det bara på arbetstid.
På min fritid tycker jag att det är kul att köra bil. Framåt, bakåt, i sidled, snabbt och ja… Jag gillar att köra bil!

Men mina medtrafikanter hjälper mig inte.
Jag litar på mitt omdöme. Jag litar definitivt inte på dig. Och nu är det vinter och halt ute, vilket kan medföra att ni ser mig köra sakta. Det kanske innebär att jag ”bara” kör 80 km/h på 90-väg. Det är inte för att jag är feg, utan förmodligen för att jag gjort bedömningen att jag inte bör köra fortare för min och mina passagerares säkerhet.

Min vädjan till er medtrafikanter är att ligg inte direkt i arslet på bilen framför! Du stressar den och Du vet inte vad den har för körvana, om föraren till bilen är rädd, osäker, van osv… En olycka sker så snabbt och får bilen framför sladd och snurrar så åker du garanterat med i karusellen.
Har du 4-hjulsdrift? Din bil blir inte automatiskt en pansarvagn för det! Vet du hur du parerar en 4-hjulssladd? Du gasar. En ovan förare lägger sig automatiskt på bromsen och det hjälper inte.
Tänk också på att visa lite extra respekt för våra lastbilschaufförer! De har det extra svårt att få stopp på sina 64 TON(!) när det är halt, svårt att ta sig upp för backar och svårt att komma iväg.
Tänk också på de som jobbar på vägen, tex bärgare, räddningsfordon och plogbilar. Bärgaren är den som hämtar dig när du har missbedömt väglaget i förhållande till din körstil och plogbilen sköter SITT jobb för att du säkert ska komma fram till DITT jobb.
Ha dig själv, din familj och dina medtrafikanter med i planeringen när du ska åka någonstans.

Visa respekt, kör försiktigt och använd allmänt folkvett!
Ha en bra vinter!”

Om du håller med Jessica får du gärna dela hennes inlägg. Det är viktigt att vi tänker på det hon skriver så att vi kan undvika trafikolyckor.
Publicerad av Newsner, gilla gärna