Jimmie Åkesson: Flickvän, barn, ålder, lön, utbildning, och exfru

Jimmie Åkesson (SD)

Foto: TT/Shutterstock

Stämningen var på topp under Sverigedemokraternas valvaka under söndagsnatten. Tre val efter att partiet kom in i riksdagen är de nu ett av de största i landet, vilket fick partiledaren Jimmie Åkesson att jubla. I stundens hetta fångades han pussa sin nya kärlek på bild – 16 år yngre Matilda. 

Men vem är egentligen mannen bakom SD:s framfart de senaste åren?

Här är allt du inte visste om Jimmie Åkesson partiledare för ett av Sveriges största riksdagspartier. 

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: Shutterstock

Jimmie Åkesson ålder

Jimmie Åkesson, 43 år, är Sverigedemokraternas partiledare sedan 2005. Han föddes den 17 maj 1979, i Ivetofta som ligger i Skåne. 

Utbildning

Åkesson växte upp i Sölvesborg, tillsammans med mamma Britt-Marie Persson och pappa Stefan Åkesson. På gymnasiet läste han samhällsvetenskaplig linje, för att sedan studera vidare på Lunds universitet. Där studerade han bland annat filosofi, statsvetenskap och nationalekonomi. Han tog aldrig någon fullbordad examen.

Åkessons politiska engagemang började redan i unga tonåren. I början av 90-talet gick han med i Moderat Skolungdom, men tiden där blev kort innan han gick över till Sverigedemokraterna

Det stora engagemanget för Sverigedemokraterna gjorde att Jimmie valdes in i kommunfullmäktige i Sölvesborg som 20-åring. Året därpå valdes han till ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund. 

Med Åkesson som partiledare kom Sverigedemokraterna in i riksdagen för första gången 2010. Partiet fick då 5,7 procent av rösterna. 

LÄS MER: Jimmie Åkessons oväntade present till Stefan Löfven – efter statsministerns sista debatt i riksdagen

Louise Erixon

I nästan tio år var Åkesson tillsammans med Louise Erixon, 33, innan de gick skilda vägar 2020. 

Louise är även hon politiskt engagerad. Hon arbetar som kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, där Sverigedemokraterna är ledande. 

Åkesson barn

Åkesson och Louise Erixon var aldrig gifta, men de har ett barn tillsammans – sonen Nils, född 2013. 

Jimmie Åkesson flickvän 

Under Sverigedemokraternas valvaka 2022 fångades Jimmie Åkesson på film när han under ett glädjerus pussade en ny kärlek i hans liv.

Nya flickvännen heter Matilda Kärnerup och är 27 år gammal. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) gläds över valresultatet och firar med en dans under Sverigedemokraternas valvaka på Elite Hotel Marina Tower i Nacka på söndagskvällen. Foto: Maja Suslin/TT

Matilda Kärnerup 

Matilda kommer precis som Åkesson, från Sölvesborg, men jobbar som industriarbetare och kostrådgivare. 

För Expressen har SD-ledaren bekräftat kärleken. 

– Vi har träffats sedan januari och successivt kommit till insikten att vi trivs och har skoj tillsammans, säger partiledaren till tidningen. 

LÄS MER: Allt du vill veta om Kristdemokraternas ledare Ebba Busch

Längd

Många är nyfikna på hur lång Sverigedemokraternas partiledare är. Svaret på frågan är att Jimmie Åkesson är 180 centimeter lång. 

Jimmie Åkesson Lön 

Enligt SVT har Åkesson (SD) inte redovisat arvodet från sitt parti som sidoinkomst i det ekonomiska registret. Men enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 redovisat har hade Åkesson en fastställd förvärvsinkomst på 1 359 152 kronor under 2020. 

Instagram Jimmie Åkesson

Åkesson är aktiv på Instagram men delar nästan enbart arbetsrelaterade inlägg. På instagram heter han @akesson.jimmie. 

Han är desto mer aktiv på Twitter, där hans inlägg ofta blir delade eller omtalade. 

Dela gärna artikeln med fler som är nyfikna på partiledaren.

Exit mobile version