Jimmie Åkessons oväntade present till Stefan Löfven – efter statsministerns sista debatt i riksdagen

Stefan Löfven tackades av i riksdagen på onsdagen.
Partiledarna räckte över gåvor till den avgående statsministern.

När en partiledare slutar brukar de övriga ordförandena för riksdagens partier räcka över en present i samband med den sista riksdagsdebatten.

För Stefan Löfven (S) – som i november avgår efter närmare tio år som partiledare och åtta som Sveriges statsminister – inträffade detta på onsdagen. Då hölls nämligen den återkommande partiledardebatten i Sveriges riksdag, vilken också var den sista med Löfven i en av huvudrollerna.

Åkessons gåva till Löfven

Av Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson fick Löfven en present i matens tecken.

– Stefan Löfven gillar korv, sade Jimmie Åkesson (SD) i riksdagens talarstol och menar att han själv delar den uppfattningen, uppger SVT.

Sedan räckte SD-ledaren över sin avskedsgåva till statsministern – Jan Scherman-boken ”Den svenska korvresan” samt en väldigt kryddstark korv. Åkesson skruvade lite på sig i talarstolen innan han berättade vad korven heter, nämligen ”Die Harder 6.0”.

– Det ska inte ses som ett hot eller någon allmän önskan om olycka i framtiden, jag har inte hittat på namnet. Det är ett kulinariskt unikum, sade Åkesson om den kryddstarka korven och konstaterade att den var lite för stark för hans egen smak.

Stefan Löfven skrattade.

STOCKHOLM 20210915 Socialdemokraternas partiledare tillika statsminister Stefan Löfven debatterar mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) i riksdagen. Foto: Claudio Bresciani / TT

– Om den här korven är för stark för Åkesson ska jag bannemig äta den, svarade Löfven med ett leende.

Abba-present från Kristersson

Statsministern tackades också av de andra partiledarna. Oppositionsledaren Ulf Kristersson berättade att gåvan från Moderaterna var en resa till London för att se den nya Abba-showen tillsammans med hustrun Ulla.

– Nu när du får oändligt mycket tid över vill jag bidra med en musikalisk upplevelse, sade Kristersson i talarstolen, uppger SVT.

Löfven tackade M-ledaren för presenten.

– Ulf Kristersson drivs av ett genuint engagemang och för det förtjänar han respekt. Jag uppskattar den fina fina presenten, sade Löfven som även bland annat fick en bok om arbetarna i Göteborg av V-ledaren Nooshi Dadgostar och ett pizzastål av Centerns Annie Lööf.

STOCKHOLM 20210915 Socialdemokraternas partiledare tillika statsminister Stefan Löfven samlar ihop sina presenter som han fått i avskedspresent av partiledarkollegor med anledning av Stefan Löfvens kommande avgång som partiledare. Foto: Claudio Bresciani / TT

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required