Jimmie Åkesson (SD) om Greta Thunbergs skolstrejk: ”En iscensatt pr-kampanj”

Hösten 2018 började 16åriga Greta Thunberg Greta Thunberg strejka från skolan på fredagar, för att sitta utanför riksdagshuset och strejka för klimatet.

Tonåringens starka engagemang för klimatet startade en rörelse, som fick tusentals ungdomar i olika delar av världen att göra samma sak.

Engagemanget har hyllats av flera stora världsstjärnor och politiker, men enligt Sverigedemokraternas ledare Jimme Åkesson är allt en PR-kampanj.

– Det är en iscensatt pr-kampanj, som medier hakar på, säger han i Malou efter tio.

 

 

16-åriga Greta Thunberg fortsätter att skolstrejka varje fredag, för att dra uppmärksamhet till klimatfrågan och få politikerna att agera. Enligt henne är ingen annan vuxen inblandad i hennes kamp för klimatet, men detta tror inte SD:s Jimmie Åkesson på.

– Det är en iscensatt pr-kampanj, som medier hakar på, säger han i Malou efter tio och fortsätter:

– Det är allmän känt att det ligger en reklambyrå bakom. Jag har respekt för hennes engagemang, men man ska inte glömma att hon är ett barn.

 

 

När Jimmie Åkesson gästar Efter tio visar han inga tvivel på att allt är en kampanj med många inblandade, och han menar att 16-åriga Greta borde gå i skolan istället.

När Aftonbladet kontaktar Greta Thunbergs presstalesperson förnekar hon att det skulle stämma, och menar att Åkessons påstående är helt felaktigt.

– Det stämmer inte alls. Det finns ingen byrå bakom henne. Jag gör det här helt ideellt, säger Helena Iles, som har hand om pressförfrågningar till Greta Thunberg.

Foto: Jessica Gow/TT

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.