Jimmie Åkessons stenhårda känga – efter Stefan Löfvens utspel: ”Envåldshärskare”

Statsminister Stefan Löfven (S) menar att ett maktskifte i Sverige kan vara ett hot mot demokratin.

Utspelet får nu Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att se rött.

”Istället för att berätta om den egna politiken, ger mer bilden av en envåldshärskare än av en folkvald demokrat”, skriver Åkesson på Twitter.

Det var i SVT-programmet 30 minuter som statsminister Stefan Löfven under onsdagskvällen gick till hård attack mot Moderaterna och partiledaren Ulf Kristersson.

Löfven menade att partiet har brutit sina löften om att inte närma sig Sverigedemokraterna, och att ett framtida regeringssamarbete mellan Moderaterna och SD skulle kunna föra Sverige i en ickedemokratisk riktning.

– Jag är orolig för det, sa Stefan Löfven i SVT och fortsatte:

– Kristersson ska inte tro att att Sverigedemokraterna lägger sig och säger gör som du vill. Det kommer de inte att göra och då är det fara å färde för vårt land.

stefan löfven
Foto: Janerik Henriksson / TT

Jimmie Åkesson kritiserar Löfven

Det skarpa utspelet möts nu av stark kritik från flera håll. Inte minst från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som genast svingar tillbaka i riktning Stefan Löfven.

Twitter skriver Jimmie Åkesson under torsdagsmorgonen:

”En desperat och pressad statsminister. Reaktionerna på Stefan Löfvens ovärdiga sätt att uttrycka sig om oppositionen går i samma riktning. Att som statsminister använda sin TV-tid för att häva ur sig grova anklagelser baserade på egna fantasier.”

Han fortsätter:

”Istället för att berätta om den egna politiken, ger mer bilden av en envåldshärskare än av en folkvald demokrat. Det är sorgligt och pinsamt för Sverige, men ännu mer för regeringen och det socialdemokratiska partiet”.

jimmie åkesson
Foto Amir Nabizadeh / TT

M: ”Desperat socialdemokrati”

Även Moderaterna går till angrepp mot Stefan Löfven efter SVT-intervjun.

I en intervju med Expressen menar Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer att det hela är ett desperat drag från statsministern.

– Det är ett uttryck för en desperat socialdemokrati som själva säger att det här är det sista kortet de har att spela ut. Väljarna har väldigt lågt förtroende för regeringen i väljarnas viktigaste frågor. Det finns allt färre sakliga skäl att ge den här regeringen förnyat förtroende, säger Gunnar Strömmer till Expressen och fortsätter:

– Att vi har en statsminister som anklagar oppositionen för att vara odemokratisk är något vi normalt sett förknippar med andra länder som inte är särskilt demokratiska, säger Gunnar Strömmer, partisekreterare för Moderaterna.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);