Joakims snökonst får grannarna att tappa hakan – titta nu närmare på oerhörda resultatet

I en trädgård i Halmstad skapar konstnären Joakim Engblom snökonst varje år. konstverk som ska sprida lite glädje till förbipasserande.

Och år efter år får resultatet folk att tappa hakan.

Konstnären Joakim Engblom från Halmstad arbetar främst med akvarellmålning men de senaste 11 åren har han även sysslat med att skulptera i snö, vilket Hallandsposten rapporterat om.

Så fort vädret tillåter beger han sig ut i snön och låter fantasin flöda.

– Hittills har jag gjort riddare, vikingar, pandor, sfinx och en isbjörn. Och nu blev det två snölejoparder, säger Joakim till Newsner.

Foto: Mats Andersson, TT/ Privat

Ja, i år är det två snölejoparder som ligger i trädgården och solar sig. Joakim berättar att den ena är 2,5 meter lång och den andra, ungen, 1,5 meter.

– Man får gör dem ganska stora för så fort det börjar töa lite så försvinner de på en gång. Man ser det redan nu, för varje dag som går blir de smalare och smalare, berättar han för Newsner.

Rätt väderförhållanden

Enligt Joakim är det inte speciellt svårt att skulptera i snö, men för att få det riktigt bra gäller det att vara ute i god tid.

– Ska det se professionellt ut måste man ju studera lite fotografier på djuren så att allt blir rätt, säger han.

Men det är inte bara den mänskliga faktorn som spelar in. Vädret har en stor roll i skapandet.

– Det måste ju vara rätt väderförhållanden. Bäst är det om det är blötsnö och att det fryser på lite. Och beroende på hur stora skulpturerna ska bli så behövs det en hel del snö också. Det kan ta sin tid att samla ihop det, säger han till Newsner.

Positiva reaktioner

Helgens verk tog tio timmar att göra sammanlagt. Och förutom att skulptera fram dessa djur ur snön målar han dem också med akrylfärg. Resultatet är slående och reaktionerna likaså.

– Jag får så mycket reaktioner, bara positiva. Det är kul att man kan göra någonting annat av snön än att bara skotta bort den, säger han.

Foto: Privat

Men han har ingen aning om hur eller varför den första skulpturen kom till för 11 år sedan.

– Jag vet inte hur det började. Jag fick bara en idé och det visade sig att den gick vägen, säger han.

Helt otroligt! Dela gärna så att fler får ta del av hans konst.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);