Foto: TT/Pixabay/Shutterstock

Jon Henrik Fjällgrens nya storsatsning – vill slå igenom i USA med kärlekslåt till flickvännen: ”Det är dags”

Jon Henrik Fjällgren ska lanseras i USA – med en kärlekslåt till flickvännen Maret Nystad.
Nu berättar den folkkära svenska artisten om stora framtidsplanen – och drömmarna.
Nu vill jag pröva mina vingar och ta mig vidare i världen, säger Fjällgren till Newsner.

Jon Henrik Fjällgren satsar på att bli nästa svenska – och samiska – musikexport till USA.

I en stor intervju med Newsner berättar han om drömmen att slå igenom på andra sidan Atlanten – och samtidigt sprida den starka symbolen för samisk kultur i resten av världen: Jojken.

På fredagen släpps nya singeln ”The Way You Make Me Feel” – som är skriven med Fjällgrens flickvän Maret Nystad i tanken.

– Den låten betyder väldigt mycket i och med att det från början var en jojk till min sambo. Men sen så ville jag utveckla den mer och formulera den även på engelska. Betydelsen i det då. Så att alla förstår, säger Jon Henrik Fjällgren.

STOCKHOLM 20190308 Jon Henrik Fjällgren framför sitt bidrag Norrsken under fredagens genrep inför finalen i Melodifestivalen 2019 på Friends Arena. Foto Claudio Bresciani / TT kod 10090

Nu ska han och skivbolaget satsa stenhårt på en USA-lansering.

– Sen tänkte jag satsa mer på det internationellt, och ta mig vidare i världen. För det känns som att jag har gjort Sverige nu liksom. Nu vill jag pröva mina vingar.

”The Way You Make Me Feel” markerar också en nystart för Fjällgren – eftersom det nu är engelsk text som gäller, inte svensk.

– I dag som jag ser det är nästan engelsk text ett måste för att ta sig längre. Musiken man hör på radion i dag är ju i stort sett bara engelsk, i alla fall de största hitsen. Förr eller senare skulle jag nog dras dit, men aldrig ta bort jojken och det. Det hör ju ihop för mig, säger Fjällgren.

Han fortsätter:

– Sen jag började min karriär har jag velat sprida jojken utanför landets gränser. Nu känner jag att det väl är dags att prova i alla fall, att ta den vidare till andra länder då. 

Är det USA som gäller? 

– Ja, USA blir det första målet då. Prova att slå där. 

Framöver är tanken att Jon Henrik Fjällgren ska åka till USA för att sjunga in och träffa branschmänniskor.

https://www.instagram.com/p/B2UVJyDIfF3/

Susan Boyle-producent bakom Fjällgrens nya singel

Bakom nya singeln har Jon Henrik samlat ett låtskrivarlag med internationell erfarenhet. Tobias Lundgren, som skrivit och producerat åt Celine Dion och Susan Boyle, har producerat. 

Susan Boyle. Foto: Wasforgas/Wikimedia commons

Rutinerade låtskrivaren Sharon Vaughn – som bland annat varit ”session singer” åt självaste Dolly Parton, är med i Nashville Hall of Fame och skrev Agnes Carlssons ”Release Me” som toppade Billboards danslista i USA och även blev en stor hit i Europa – står för text i Fjällgrens nya singel. 

– Från början var den bara jojk. Sen tänkte jag att jag ville berätta för hela världen vad jag känner. Då började det filas på text och sådär. Jag fick hjälp av Sharon (Vaughn, låtskrivare). Hon var enormt duktig på att sätta text på mina känslor. Det var pricken över i:et, säger Fjällgren.

https://www.instagram.com/p/B0txGPzoiGz/

Han hyllar också samarbetet med Tobias Lundgren.

– Tobias Lundgren är ju…när vi träffades var det som att det slog klick direkt musikmässigt. Han fattade grejen så fort jag kom in i studion. Det är sällan det sker, faktiskt. Han har ju gjort musik med Celine Dion bland annat och Susan Boyle, så han vet vad han gör. Sjukt duktig, säger Jon Henrik Fjällgren som hintar om att det är mer musik på väg – kanske till och med ett helt album så småningom. 

Det är första gången ni jobbar ihop, du och Tobias?

– Ja, och jag hoppas inte det är sista. Vi har jobbat på jag tror det är fyra låtar nu. Alla är i den här touchen, samma känsla och tryck kan man väl säga.

Jon Henrik Fjällgren. Foto: Wikimedia commons/Kim Metso

Fjällgren förklarar att låten också betyder mycket för honom av en annan anledning: Hans ”kraftdjur” örnen. Ordet örn märks i låten.

– Känslan av att se en örn sväva är frihet och storhet på något vis. Det vill jag gärna få med, för det är så jag känner med min sambo. När hon kom in i livet kände jag mig fri. Jag blev orädd, började tro på mig själv, hon fick mig att se saker som man kanske inte tänkte på tidigare. Att man inte ska bry sig så mycket om vad andra säger, man ska tro på sig själv, säger Fjällgren.

Han försäkrar dock att det inte handlar om någon tydlig ”USA-flirt” – det stora landet i väst har som bekant örnen som stark symbol.

– Det handlar lite grann om det spirituella. Jag är ju väldigt djup av mig. Jag sjunger bland annat om en örn i den här låten. Och det har att göra med att örnen är mitt kraftdjur som beskyddar mig, alltid. Då använder jag mig av den, en del. Som en historia. Svårt att förklara.

Hur fungerar det med ”kraftdjur”? 

– Alla har ett kraftdjur. Men man får ju det av… Ja, jag fick det av en indianstam. De berättade vad jag hade för kraftdjur som alltid kommer skydda mig. Det är det som har hänt mig sen jag var liten, jag har sett så mycket örnar. De har suttit på min bil, ute på min bro…sådana grejer. Det är ovanligt i sig. Men nu fattar jag vad de menar med det. De har funnits där.

När kom stammen till dig?

– Det var jättelänge sen den stammen kom till min sameby. De var på jakt efter en totempåle som de hade tappat bort, eller blivit stulen. Jag var kanske 13 år eller yngre. Så tyvärr kommer jag inte ihåg vilken stam det var. Men de var säkert från Kanada, åt det hållet. 

Hittade de totempålen?

– Nej, det gjorde de inte. Det gick ut i tidningen det där, på den tiden. Då ville de ha samernas hjälp att leta. Det är heligt, försvinner den, då är det som att byn dör.

Jon Henrik Fjällgren om kärleken till Maret Nystad

Titeln, som på svenska blir ungefär ”hur du får mig att känna”, får Fjällgren att tänka på kärleken Maret.

– Det är det hur hon har fått mig att känna. Då växte namnet fram, efter det. Hon har fått mig att känna mig vid liv. Hel, men även sårbar. En människa som kommer in i ens liv och kan öppna alla dörrarna, det är för mig en fantastisk människa. Många kanske helst inte vill att man ska veta om saker, eller ska känna eller veta för mycket. Men hon är en jäkel på att finna mina känslor. 

STOCKHOLM 20180601 Jon Erik Fj‰llgrens flickv‰n Maret Nystad intervjuas av David Hellenius under fredagens final i TV4:s underhÂllningsprogram ”Let’s Dance”. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

Det låter härligt att vara så kär?

– Ja, det är det ju (skratt). Det är det absolut. Men det är annat att hinna med, allt man kanske har velat gjort. Det har ju varit så mycket för mig. Mycket av den tiden vi kanske har velat gjort saker på har jag inte kunnat. 

Tänker du på musik och tv som tar upp tid då?

– Nej, det är väl andra privata saker som har gjort förhinder. Vi har ju drömt om att göra vissa saker men det blir svårt när annat kommer i vägen.

https://www.instagram.com/p/B4sip2TA5fX/

Stor jojk-succé från Norge i Eurovision inspirerar Fjällgren

Jon Henrik Fjällgren är inte den första som vill ta jojken utanför Sameland. I Eurovision Song Contest i år var Norges bidrag ”Sprit in the Sky” nederlagstippat av experter – men i finalen stod landet för den kanske största skrällen. Om tittarna hade fått bestämma så hade låten vunnit hela finalen – för de fick flest tittarröster. Sammantaget med juryexperternas röster, som var betydligt färre, blev det dock ”bara” en sjätteplats. Jon Henriks vän Fred Buljo, som var med i Norges bidrag till Eurovision, och jojkade.

Norges grupp ”Keiino” vann tittarnas röst i Eurovision-finalen – bland annat med hjälp av jojk från Fjällgrens vän Fred Buljo, till höger. Foto: Martin Fjellanger, Eurovision Norway, EuroVisionary

– Det kan öppna vägar, absolut. Men jag har ju märkt via min Facebook att det är många som skriver till mig på engelska, från andra länder som vill ha mig dit. Sen kan jag få videos från Kina när de lyssnar på min musik. Det är också häftigt. Otroligt att det spridit sig så långt. 

På nya singeln har Fjällgren sällskap av den samiska artisten Elin Oskal från Norge. Även henne fick Fjällgren kontakt med via sociala medier.

– Samer känner samer och jag har sett henne även på scen. Hon är en samisk artist men inte superstor och känd. Men hon har väldigt fint röst, scenvana och sen satt jag och kollade på lite ljudklipp på Instagram. Då satt jag och jobbade med låten och tänkte att, fan kanske ska ge henne chansen. Hon hade så stark röst. Och sen vill ju jag få ut fler samiska artister. Så då frågade jag henne, och hon blev superglad och sa ja direkt.

Jon Henrik Fjällgrens besked om Melodifestivalen 2020

Samtidigt som USA-lanseringen är på gång stänger Jon Henrik Fjällgren en annan dörr – åtminstone för tillfället.

Nu bekräftar han att det inte blir något deltagande i Melodifestivalen nästa år.

– Inte just nu någon Mello. Det har jag lagt på hyllan just nu. Jag måste fokusera på annat. Däremot hoppas jag det kommer någon annan samisk artist i år. Svensk eller norsk, säger Fjällgren som tidigare har flera ”medaljer” från den svenska uttagningen till Eurovision.

Har du tröttnat på tävlingen? 

– Jag vet inte. Jag känner inget behov eller lust. I år ska jag däremot kolla på det. Skönt att ligga i soffan och bara ta det lugnt.

Vad tror du om Jon Henrik Fjällgrens nya satsning på USA? Är amerikanarna redo för jojken? Skriv gärna en kommentar, dela vidare och önska Jon lycka till!

TV: 10 låtarna som legat längst på Svensktoppen