Jon Henriks riktar hårt kritik mot TV4 efter skadan – tvingades ställa in spelningar efter svåra skadan

Jon Henrik Fjällgren föll hårt under ett tävlingsmoment i ”Fångarna på fortet” tidigare i juni och skadade foten allvarligt.

Nu månader senare riktar artisten skarp kritik mot TV4:s behandling – efter olyckan.

– Det dröjde timmar innan jag fick en tolk. Vid det laget hade jag inte fått någon smärtlindring, berättar Jon Henrik för Newsner.

Mitt under inspelningarna av ”Fångarna på fortet” tog programmet en plötsligt vändning.

När Jon Henrik skulle tävla mot Christian Åkesson i en cell var olyckan framme. Deltagarna ska springa på ett löpband, men när Jon Henrik ska kliva av det trampar han fel och landar hårt på sin egen fot.

Snabbt larmar programledarna Gunde Svan och Agneta Sjödin efter läkare.

– Det tog ett tag innan de förstod att någonting allvarligt hade hänt. I vanliga fall har jag hög smärttröskel men detta gjorde så ont, berättar nu Jon Henrik för Newsner, månader efter olyckan.

På plats blev Jon Henrik undersökt av något som han kallar “en sorts form av en läkare”.

– Personen visste inte vad det var som hänt med foten så jag fördes till sjukhus. Där hade jag ingen person att prata med i flera timmar. TV4 teamet fick inte komma in, bara sjukhusets personal, säger artisten och fortsätter:

– Läkarna som fanns där pratade bara franska vilket gjorde att det var svårt att kommunicera. Det dröjde timmar innan jag fick en tolk. Vid det laget hade jag inte fått någon smärtlindring.

Efter olyckan fick Jon Henrik snabbt föras till sjukhuset. FOTO: TV4/Fångarna på fortet

TV4:s svar efter kritiken: ”Säkerhet är prio på Fortet”

TV4 beklagar att Jon Henrik blev utan tolk, men menar att det fanns ett läkarteam från produktionen som tog hand om artisten och att artisten fått smärtlindring ”av de intyg jag sett från Fortets läkare så fick Jon Henrik smärtlindring redan ute på Fortet”, skriver producenten för programmet.

–  Säkerheten är prio på Fortet. Så fort fortets läkare konstaterade att Jon Henrik drabbats av ett benbrott så evakuerades han av vårt säkerhetsteam på plats tillsammans med svensk personal från vår produktionsbolag. Väl vid land plockade lokal ambulans upp honom och förde honom till sjukhus där en tolk från det svenska produktionsbolaget väntade på honom tillsammans med hans agent. Olyckligtvis vägrade det franska sjukhuset att släppa in vår personal men tack vare produktionsbolagets tolk och medarbetare så kunde vi få till ett undantag för att kunna komma in och hjälpa Jon Henrik med bland annat tolkning från franska. Tyvärr drog tillståndet ut på tiden och vår personal släpptes in först efter 2 timmar, skriver exekutiv producent Jonathan Nordin i ett mejl till Newsner.

Men till slut efter en tids väntan fick han beskedet. Han hade fått frakturer på fotknölen och den hade gått av.

Trots risken för blodpropp – skickades hem efter olyckan

Då skickades Jon Henrik hem med flygplan, något som skulle visa sig vara farligt för hans hälsa.

– Jag fick gips på foten och en flygardräkt och flög hem. Det var efter jag kommit hem som läkaren berättade om att jag hade riskerat att ha fått en blodpropp efter att ha rest hem direkt efter en sådan skada, säger Jon Henrik till Newsner.

Jon Henrik berättar nu hur olyckan påverkat hans hälsa.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Jonathan Nordin berättar att de franska läkarna berättat att Jon Henrik fått den vård som krävdes och kunde därmed skickas hem.

– Om läkarna hade gett en annan rekommendation, samt att Jon Henrik önskat det, så hade vi självklart erbjudit Jon Henrik en alternativt resplan, skriver han i ett mejl.

Efter skadan på Fångarna på fortet berättar Jon Henrik hur han fått ställa in flera åtaganden och spelningar till följd av skadan.

– Jag kunde inte köra fyrhjuling när jag kom hem och fortfarande kan jag få värk. Läkarna berättade att det kan ta upp till ett år innan skadan läkt helt.

Jon Henriks besvikelse på TV4 – efter hemresan: ”Tyst länge”

Jon Henrik berättar att relationen med TV4 var god efter olyckan, men att den uppföljning som skedde är han besviken över.

– Det var tyst länge från dem och vi hade ingen större kontakt. Jag vet inte hur det brukar gå till i vanliga fall men.

Om TV4 kunde gjort något annorlunda är producenten osäker kring.

– All kontakt med deltagare i våra program hanteras av de produktionsbolag som TV4 arbetar med och där har vi tydliga rutiner för hur kontakten ska ske med alla deltagare. I detta fall har Jon Henriks agent bett vårt produktionsbolag att all kontakt i detta ärende måste gå till agenten och inte direkt till Jon Henrik. Detta har de självklart respekterat men om det är som du säger så kan jag bara beklaga det och jag kommer självklart följa upp detta, skriver han.

Så hemskt att du fortfarande får kämpa med smärta efter olyckan Jon Henrik. Vad tycker ni om händelsen? Kunde TV4 gjort mer för artisten? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.