Jordbävning i Sverige: ”Det skakade i hela huset”

Precis på gränsen mellan Dalarna och Värmland inträffade en jordbävning tidigt under tisdagsmorgonen. Skalvet mätte upp till 3,2 på richterskalan.

– Katten blev jätterädd och for i väg som en kanonkula, säger Maritha Haffling, som bor i Ekshärad i Hagfors kommun till Expressen.

Flera boende i Hagfors och i närheten av gränsen mellan Värmland och Dalarna kände av det kraftiga skalv som ägde rum runt sjutiden på tisdagsmorgonen. En av dessa var Maritha Haffling, som bor i Ekshärad i Hagfors kommun.

– Helt plötsligt hörde jag ett muller som blev kraftigare och kraftigare. Det skakade här också. Katten blev jätterädd och for i väg som en kanonkula, berättar hon för Expressen.

Foto: Google maps

Enligt seismologen Björn Lund var skalvet ett kraftigt sådant.

– Det var en ganska stor jordbävning och jag har pratat med ett flertal boende i närheten som känt av skalvet. En granne kände sig omskakad och uppgav att det ”rörde sig i hela huset”. Man brukar även höra ett muller vid den här typen av jordbävningar, säger Björn Lund till Expressen.

Skalvet mätte upp till 3,2 på richterskalan, och Enligt Björn Lund brukar det ske en till två med den omfattningen per år.

Foto: Johan Nilsson/TT. Obs: Fotot har ingenting med händelsen att göra.