Jordskalv i Falköping: ”Rutorna skallrade och väggarna skakade”

Under eftermiddagen inträffade en jordskalv med 2,3 på Richterskalan strax utanför Falköping i Västergötland. Enligt de boende i området ska det ha känts rejält.
”Hela huset skakade”, skrev en läsare till Aftonbladet.

I dag vid 14.46 registrerades ett jordskalv strax utanför Falköping. Boende i området vittnar om att fönsterrutorna skallrade och väggarna skakade. Enligt seismologen Björn Lund ska vågorna på mätinstrumenten nått så långt som till Uppsala och Gävle.
– Det verkar ha känts rejält och verkar röra sig om en jordbävning. Skalv i den här magnituden får vi ungefär en gång om månaden i Sverige. På mätinstrumenten kan man se vågorna ända upp till Uppsala och mot Gävle men det är bara människorna i skalvets närmaste område som kunnat känna av det, säger han till Aftonbladet.

”Som ett godståg dundrar förbi”

31-åriga Erika Nilsson berättar för tidningen GT att jordskalvet skakade om rejält.
– Det kändes ungefär som att stå bredvid ett järnvägsspår när ett godståg dundrar förbi. Rutorna skallrade och väggarna skakade, säger hon.

Först trodde hon att bullret och oljudet kom från verkstaden, där hon arbetar.
– Men sen började det trilla in sms från kompisar som undrade om jag också hade känt det. Då gissade vi oss fram till att det var ett jordskalv.

Seismologen Björn Lund berättar att det har inträffat jordbävningar i Skaraborgsområdet flera gånger tidigare.
– Det är inte så ovanligt i de områdena söder om Vänern. Går man tillbaka i tiden är ett av de större skalven vi haft i Sverige från 1986 utanför Skövde på 4,5.