Julklappar till behövande barn blev stulna – hjärtlösa beteendet får Sofia att ryta ifrån: "Borde skämmas"
Sofia Heimer Karlsson

Julklappar till behövande barn blev stulna – hjärtlösa beteendet får Sofia att ryta ifrån: ”Borde skämmas”

Familjehjälpen i Katrineholm samlar in julklappar för att sprida julstämning till behövande barnfamiljer.

Men i tisdags i förra veckan blev flera av gruppens insamlade julklappar stulna.

Beteendet får Familjehjälpens grundare Sofia Heimer Karlsson att gå i taket.

– Jag skiter i om de tog fem eller tio julklappar, det är sättet man gör det på som gör mig så arg, säger Sofia Heimer Karlsson till Newsner.

För fem år sedan började Sofia Heimer Karlsson från Katrineholm möta många nyanlända i sin roll som barnmorska.

– Jag mötte barn som inte hade ordentliga vinterkläder, gick utan strumpor eller i flip flops. Så då bestämde jag mig för att börja samla in kläder, berättar Sofia för Newsner.

Till en början skedde insamlingen i hemmet. Men ju mer engagemang det blev, desto större utrymme behövde Sofia för att kunna ta emot alla gåvor.

Snart nog startade Sofia gruppen ”Familjehjälpen Katrineholm” och idag har de en lokal på 35 kvadratmeter dit folk kan skänka allt från kläder till leksaker och som senare delas ut till någon som behöver det.

Sofia Heimer Karlsson
Foto: Sofia Heimer Karlsson

Julklappar till behövande barn blev stulna

De senaste åren har Familjehjälpen i Katrineholm dessutom delat ut julklappar till behövande barn.

Julklapparna brukar delas ut någon vecka innan jul och allt från privatpersoner till företag är med och hjälper till för att få allt att gå ihop.

– I år har Ica Maxi hjälpt oss och ställt upp en stor varuvagn som de pyntat och skrivit att man kan lämna julklappar till Familjehjälpen, förklarar Sofia för Newsner.

De tio eldsjälarna som jobbar ideellt för att att inget barn ska behöva sitta utan julklappar i jul är tacksamma över all hjälp de får utifrån. Men här om dagen hände något som fick Sofia Heimer Karlsson att ilskna till – flera julklappar ur vagnen blev stulna.

– En man och tre barn gick in i butiken och tog julklappar ur vagnen, sedan lämnade de butiken. Efter ett tag kom de tillbaka igen för att ta fler, men då var det en man i butiken som gick emellan, säger Sofia.

”Så illa berörd”

Sofia finner knappt orden när hon ska beskriva hur det kändes att höra om stölden.

– Jag blir så illa berörd, så arg och så ledsen. För det första tar man inte från behövande barn och för det andra tar man inte med sina barn in och gör något sådant här, säger hon till Newsner.

Hon fortsätter:

– Det hade varit enklare om det var någon som verkligen behövde julklapparna och som inte vågade ta kontakt. Men nu känner jag ingen empati.

julklapp
Foto: Shutterstock

Fastnade på övervakningskamera

Händelsen fastnade på butikens övervakningskamera och är polisanmäld.

Nu hoppas Sofia att inget mer blir stulet från vagnen.

– Man måste låta bli andras saker! Det är så tråkigt. Man stjäl inte från behövande barn och har man det tufft så är det bättre att man hör av sig till oss så kan vi föra en dialog tillsammans, säger hon till Newsner. 

Stölden väcker ilska

Sofia delade med sig av händelsen i ett inlägg på Facebook.

”Till er sjuka människor som var och snodde julklappar från vår vagn på Ica maxi idag vid 16.45 – ni kommer bli identifierade och polisanmälda. Sno från behövande barn? Hur kan ni ens med? Att ni dessutom var på väg att sno en omgång till efter att ni varit ute och lastat i eran bil – det är ju helt sanslöst. Må ni skämmas utav helvetet! Ta kontakt med mig och lämna tillbaks julklapparna eller så blir ni polisanmälda. Det klassas som stöld att ta något som tillhör någon annan. Punkt”, skrev hon i inlägget.

Stölden från julklappsvagnen har väckt starka känslor och på gruppens Facebooksida är det många som uttrycker sin besvikelse.

”Det var fan det lägsta jag hört…Så arg så jag inte vet vad jag ska skriva!”, skriver en person.

”Fy skäms på dem när ni gör så mycket ideellt & lägger ner så mycket jobb med allt vad det innebär”, skriver en annan.

”Fy fan så gör man inte. Bedrövligt”, skriver en tredje.

Så fint initiativ. Inga barn ska behöva sitta utan julklappar på julafton. Men så här får det bara inte gå till.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev