JUST NU: Expertens teori – platsen där explosionen troligen detonerade: ”Kraftigare än en handgranat”

Under fredagen bröt en kraftig explosion ut i flerfamiljshus i Linköping.

25 personer har uppgetts blivit skadade lindrigt och nu går polisen ut med teori om var detonationen troligen kom ifrån.

– Cykelförrådet verkar vara en sannolik plats för explosionen, säger bombexperten Henric Östmark vid FOI till Aftonbladet.

Det var vid 09-tiden under fredagsmorgonen som räddningstjänst tillkallades till ett flerfamiljshus i Linköping efter att en kraftig explosion utbrutit.

Enligt Aftonbladet skadades 25 personer lindrigt.

– Vi började få ett stort antal samtal från folk om en kraftig explosion i centrala Linköping, på Hamngatan. Det ska ha krossats rutor och vi är på plats för att säkra platsen. Vi har spärrat av området och jobbar med att få en bild av exakt vad som hänt, säger Björn Öberg vid polisens ledningscentral då till Aftonbladet.

Stor explosion hammngatan linköping

Posted by Christian Broman on Friday, 7 June 2019

Polisen misstänker brottslighet bakom explosion

Polisen säger på presskonferensen att man arbetar utifrån en huvudteori om brottslig misstanke. Detonationen ska ha skett utomhus och omkring 250 lägenheter ska ha skadats i expositionen, uppger SVT.

– Än så länge är det oklart vad som exploderat och exakt plats för explosionen. Vi har inlett förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Det finns just nu ingen misstänkt, säger Björn Öberg vid polisen på presskonferensen.

Polisens nya teori

Nu har polisen en ny teori om var explosionen tror sig ha kommit ifrån.

I området vid husen fanns två cykelförråd. Båda förråden är helt förstörda, vilket gör att polisen i nuläget tror att detonationen kom därifrån.

– Min bästa uppskattning är att något exploderat utanför huset, cykelförrådet verkar vara en sannolik plats. Men man behöver mera information för att kunna dra några absoluta slutsatser, säger Henric Östmark är forskningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

LINKÖPING 20190607
En kraftig explosion har inträffat utanför ett flerfamiljshus i Linköping. Flera personer uppges skadade och flera kvarter har spärrats av runt explosionsplatsen.
Foto: Jeppe Gustafsson / TT

Polisen: ”Kraftigare än en handgranat”

Vidare beskriver Henric Östmark kraften av explosionen starkare än en handgranat.

– Det som exploderat är kraftigare än en handgranat, säger Henric Östmark.