JUST NU: Flera skolor stängs – efter larm om coronavirus

Efter utbrottet av coronaviruset covid-19.

Nu stänger flera skolor i Region Stockholm, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor har beslutat att stänga gymnasieskolan och högstadieskolan i Djursholm på fredagen med anledning av coronasmitta, uppger SVT Nyheter Stockholm. Av samma orsak håller även Kunskapsskolan i Nacka stängt, rapporterar SVT. På frågan om den smittade eleven varit i skolans lokaler svarade presschefen så här på torsdagen:

– Jag kan inte gå in mer på det specifika fallet. Här måste vi tillsammans med smittspårningen undersöka vilken exponering som våra elever kan har varit utsatta för, säger Sofi Klang, presschef på Kunskapsskolan, till SVT.

På Danderyds gymnasium har inget fall av smitta bekräftats, men man har ändå beslutat om att hålla stängt under fredagen, uppger SVT.

Foto: Shutterstock (Personerna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.)

59 fall av coronavirus i Region Stockholm

I Stockholm har i skrivande stund totalt 59 fall av covid-19 konstaterats – varav 28 nya under torsdagsdygnet.

– Vi följer våra rutiner. Vi tar prov på de patienter som uppfyller de kriterier som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. De smittade patienterna isoleras vid infektionsklinik eller på annat sätt beroende på deras behov och livssituation, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Och fortsätter:

This undated electron microscope image made available by the U.S. National Institutes of Health in February 2020 shows the Novel Coronavirus SARS-CoV-2, orange, emerging from the surface of cells, green, cultured in the lab. Also known as 2019-nCoV, the virus causes COVID-19. The sample was isolated from a patient in the U.S. (NIAID-RML via AP/TT)

– Vi genomför aktiv smittspårning för att nå eventuella personer som patienterna kan ha haft kontakt med. Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige.

Ännu så länge har region Stockholm testat ungefär 1 000 personer för coronavirus – och fram till torsdagen hade 59 fall bekräftats smittade.

– Vi har varit och är fortsatt beredda på att få fler bekräftade fall av det nya coronaviruset. Fokus för oss just nu är att fortsätta arbeta med smittspårning enligt våra rutiner och därmed minska risken för att vi får fall utan utlandskoppling, säger Per Follin.

Sveriges alla coronafall – just nu

I hela Sverige har i skrivande stund totalt 94 fall av coronavirus covid-19 bekräftats fram till fredagsmorgonen – fördelat på följande regioner: Stockholm (59), Västra Götalandsregionen (12), Skåne (9), Värmland (5), Uppsala (4), Jönköpings län (3), Örebro län (1) samt Gävleborg (1).

I en intervju med Dagens Nyheter under torsdagen berättade statsepidemiolog Anders Tegnell att han misstänker att antalet coronafall i Sverige snart kommer minska. Detta då han menar på att de flesta fall i Sverige går att koppla till Italienresor.

– Ja, det kanske går upp något. Men sedan kommer det med all sannolikhet att gå nedåt, om det inte dyker upp nya områden i världen där det är stor smittspridning och som folk reser till väldigt mycket, sade Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

Texten uppdaterad fredag 6 mars kl 09.30.

Dela gärna informationen vidare.