JUST NU: Här är hovrättens dom mot Martin Timell – efter våldtäktsanklagelsen

TV4-profilen Martin Timell stod åklagad för att ha våldtagit en en kvinna i en badtunna 2008.
I tingsrätten frikändes han men kvinnan sant målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz valde att överklaga till hovrätten.
I dag meddelade Svea Hovrätt domen – och Martin Timell frias även i den andra instansen.

Martin Timell friades från våldtäksanklagelserna i Attunda tingsrätt den 8 juni förra året.

Anklagades för våldtäkt

Den främsta bevisningen mot den 61-åriga TV-profilen bestod av vittnesmål och totalt sju personer vittnade mot honom. Tingsrätten underkände bevisningen.

Tingsrätten ansåg att det fanns tvivel kring tillförlitligheten i de uppgifter vittnena lämnade. Martin Timell har hela tiden nekat till brott.

”Det finns nämligen tvivel avseende tillförlitligheten av de vittnesuppgifter som ger stöd för målsägandens uppgifter i den här delen”, står i den friande domen från tingsrätten.

”Bevisningen kan därför inte anses ge tillräckligt stöd för att det varit fråga om en penetration, vilket både är ett centralt moment i åklagarens gärningsbeskrivning och en förutsättning för att gärningen ska bedömas som våldtäkt. Åtalet ska därför ogillas.”

Överklagades till hovrätten

Åklagaren Anna Bengtsson valde att inte överklaga domen till hovrätten. Elisabeth Massi Fritz, kvinnans målsägandebiträde valde däremot att överklaga till Svea Hovrätt.

I dag föll domen i hovrätten mot Martin Timell – som går på samma linje som tingsrätten och friar honom.

Svea Hovrätt har använt sig av samma bevisning men ytterligare fyra vittnen har hörts. Dessa vittnen har kallats in till förhör för att berätta om vad kvinnan i sin tur har berättat för dem, inte för att de själva sett den påstådda våldtäkten.

Hovrätten friar Martin Timell

Kvinnan anklagar Martin Timell för att ha fört upp fingrar i hennes underliv i en badtunna, någonting som ska ha skett under en personalfest i skärgården 2008.

Men nu frias alltså Martin Timell från anklagelserna även i hovrätten.

– Hovrätten anser att det mot bakgrund av den långa tid som gått sedan händelsen krävs att målsägandens berättelse i alla delar får klart stöd av övrig utredning. Hovrätten finner att målsägandens påstående om våldsanvändning inte fått sådant stöd. Redan på grund av detta ska mannen frikännas från åtalet, säger hovrättsrådet Sven Jönson, ordförande i målet i ett pressmeddelande.

I domen slås även fast att kostnaderna för de två parternas advokater ska betalas av staten.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här.