Mannen som skändade 11-åriga Ebbas grav är gripen

Polisen i Stockholm har under en längre tid fått in flera anmälningar gällande vandalisering av gravar i Stockholm. Polisen har av flera anledningar haft svårt att gripa mannen, men efter att mannens hemland Polen utfärdat en europeisk arresteringsorder har han nu kunnat gripas.

– Vi är många som nu känner lättnad över att vi äntligen kunde gripa den här mannen, säger Izla Masso, utredare vid grova brott i Stockholm city i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

När Newsner ringer upp Stockholmspolisen bekräftar de att det är samme man som skändat 11-årige terroroffret Ebba Åkerlunds grav.

 

 

Sedan slutet av 2017 har polisen haft problem med en 59-årig man som skändat gravar på en kyrkogård i Stockholms innerstad. Då han begått brott mot griftefriden och hotat personal i kyrkan väcktes åtal mot mannen, och datum för rättegång bestämdes till 8 mars.

Mannen dök inte upp till rättegången, och eftersom han inte har någon uppgiven adress i Sverige flyttade man fram rättegången till 5 juni.

Foto: Shutterstock

”Känner lättnad”

Mannen är hemmahörande i Polen,  där han är efterlyst för att avtjäna ett tvåårigt fängelsestraff. Av den anledningen har polisen i Sverige drivit en process med målet att få en europeisk arresteringsorder utfärdad, och nu har de lyckats.

– Vi är många som nu känner lättnad över att vi äntligen kunde gripa den här mannen. Det han är misstänkt för har upprört många och han har tagit väldigt mycket av polisens tid och resurser i anspråk. Han har varit misstänkt för betydligt fler brott än de han nu står åtalad för, men dessvärre har vi fått lägga ned dem på grund av bevisproblem. Den europeiska arresteringsordern var den förutsättning vi behövde för att slutligen kunna gripa och frihetsberöva honom, säger Izla Masso, utredare vid grova brott i Stockholm city.

Polisen i Region Stockholm bekräftar att samme man vid ett flertal tillfällen skändat graven som tillhör 11-åriga Ebba, som dödades i terrorattacken på Drottninggatan 7 april 2017.

Foto: Polisen