JUST NU: Över 100 bekräftade fall av coronavirus i Sverige – smittan sprids

Coronaviruset covid-19 sprider sig i Sverige.

Nu rapporteras att 101 personer drabbats, uppger SVT.

Bland dessa har fem nya fall av coronavirus konstaterats i Skåne under fredagen. Samtliga ska ha varit i Italien, och är nu isolerade i hemmen. Ingen bedöms vara allvarligt sjuk.

”Samtliga har varit på resa i norra Italien och hålls nu isolerade i sina hem för att undvika vidare smittspridningIngen av dem är allvarligt sjuk.”, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

bluff sms
Foto: TT

I region Stockholm, som hittills är värst drabbat i Sverige, har i skrivande stund totalt 59 fall av covid-19 konstaterats – varav 28 nya under torsdagen.

– Vi följer våra rutiner. Vi tar prov på de patienter som uppfyller de kriterier som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. De smittade patienterna isoleras vid infektionsklinik eller på annat sätt beroende på deras behov och livssituation, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Han fortsätter:

– Vi genomför aktiv smittspårning för att nå eventuella personer som patienterna kan ha haft kontakt med. Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige.

I hela Sverige har i skrivande stund totalt 101 fall av coronavirus covid-19 bekräftats fram till lunchtid på fredagen – fördelat på följande regioner: Stockholm (59), Västra Götalandsregionen (14), Skåne (14), Värmland (5), Uppsala (4), Jönköpings län (3), Örebro län (1) samt Gävleborg (1).

Texten uppdateras

Texten senast uppdaterad 6 mars kl 11:46