Kaféägaren Marika bjuder in till gratis julmiddag – för de som inte vill vara ensamma på julafton

Julen betyder glädje och gemenskap för många. Men för de som inte har någon att fira med kan ensamheten bli ännu mer påtaglig.

Det vill kaféägaren Marika Markusson på Café Innergården i Hörby ändra på.

På julafton öppnar Marika Markusson upp dörrarna till sitt kafé i Hörby i Skåne, något som både Lokaltidningen och Kvällsposten uppmärksammat.

Café Innergården som till en början hette Glassbaren fick sitt nya namn när sommaren led mot sitt slut. På menyn finns nu både belgiska våfflor och sallader samt hembakta kakor och maffiga tårtor på längden och tvären.

Marika Markusson. Foto: Privat
Foto: TT

Kaféet har plats för ett trettiotal gäster och där planerar nu Marika att hålla öppet hus på julafton. Tillsammans med sin jämnåriga kompis och kollega Amanda Persson kommer de att göra all julmat som ska serveras till gästerna. De kommer också själva att finnas i lokalen för att umgås med sina gäster. 

– Vi vill att det ska bli så familjelikt som möjligt. Här ska vara mysigt för alla och jag tror att behovet är stort, säger Marika till Kvällsposten.

Julfirandet börjar klockan 14 och beräknas hålla på till 19-tiden. Marika och hennes familj kommer att jobba under dagen och duka upp långbord med julmat till besökarna. Det blir även julklappsutdelning, underhållning och sällskapsspel, skriver Lokaltidningen i Mellanskåne.

– Man kan vara ensam av många anledningar. Vi känner att vi vill ta vårt ansvar och bjuda in till gemenskap, säger Marika.

Anmälan i förväg

Kalaset är fritt och bekostas på egen hand av Marika. Då kaféet har ett begränsat antal platser vill Marika att man anmäler sig i förväg.

– Så att maten räcker och vi vet hur många vi ska fixa julklappar till. Vi kommer att gå ut till företagen här i Hörby med ett erbjudande om att sponsra med julklappar. Vi tar även gärna emot volontärhjälp på julafton, säger Marika till Lokaltidningen.

Anmälan kan göras direkt hos Café Innergården, alternativt på telefon eller via sociala medier.

Marika väljer att arbeta på julafton, för att förgylla julen för de som känner sig ensamma eller har dåligt ställt. Dela gärna för att uppmuntra detta fina initiativ.