Kjell Bergqvist vill att du delar det här och jag tror du kommer förstå varför.

Den svenska detaljhandeln väntas i december omsätta runt 75 miljarder kronor. Bara själva julhandeln står för runt 16 av dessa miljarder. Men att vi väljer att visa uppskattning för våra nära och kära behöver inte betyda att vi bara lägger våra pengar på bakmaskiner, pulsklockor eller robotdammsugare. Skådespelaren Kjell Bergqvist är en av alla oss som reagerat på att vi slänger pengar på saker vi inte behöver och som vi ofta knappt använder. Han är förbannad över hur vi lägger tusen och åter tusentals kronor på meningslösa klappar, samtidigt som världen brinner och många miljoner människor tvingas leva i extrem i fattigdom. I en serie filmer inför julen reagerar den folkkäre skådespelaren på de saker vi förknippar med högtiden. I detta klipp får vi höra honom prata om tomten. Den verkliga poängen är dock långt mycket viktigare än så: Tillsammans kan vi göra den här världen till en bättre plats för alla de barn som behöver vår hjälp, bara genom att välja vad vi spenderar våra pengar på inför julen.  

Stöd Plan Internationals arbete genom att ge julklappar som räcker ett helt liv. Du kan exempelvis lära en flicka läsa eller hjälpa ett barn på flykt.
(Annons från Plan International) Klicka här för att gå till gåvoshopen.

Kjell Bergqvist är också fadder i Plan International, ett uppdrag han haft sedan verksamheten startade i Sverige.

– Ett fadderskap, till exempel, är en gåva man kan glädjas åt i åratal, inte minst om man lägger ner lite tid på att skriva brev. Samtidigt som man hjälper är det dessutom nyttigt för oss att bli påminda om hur det ser ut för barn runt om i världen, säger han.

Det här året handlar Plan International Sveriges julklappar om att skapa en framtid för barn, bland annat genom att få flickor att lära sig läsa eller att hjälpa barn på flykt.

I Plan Internationals gåvoshop hittar du alla gåvor. Ge en julklapp som räcker ett helt liv.

Alltför många flickor kan inte läsa. Det vill vi ändra på! Arbetet med att sprida läskunnighet är inte bara ett effektivt sätt att bekämpa fattigdom, det ger också människor makten att ta kontroll över sina egna liv. Stöd Plan Internationals arbete genom att köpa din julklapp i gåvoshopen.
(Annons från Plan International) Klicka här för att gå till gåvoshopen.