Klädbutiker plockar bort stora storlekar – nu ryter 31-åriga Ellinor ifrån: ”Luktar fettförakt”

Klädkedjor plockar bort stora storlekar från de fysiska butikerna i stället hänvisar de sina kunder till webben.

Nu har Ellinor Elofsson fått nog och ryter ifrån i ett inlägg på Facebook.

Många klädkedjor delar in sina kläder i det ”vanliga” sortimentet och i så kallat ”plus size”. Men för bara några år sedan gick bland annat Lindex emot normen och skrotade konceptet med plus size-storlekar.

Istället kommer skulle det ordinarie sortimentet innehålla XS-3XL. Det för att alla kunder skulle känna sig välkomna i butikerna, oavsett klädstorlek.

Klädkedjan Cubus hakade på och utökade ordinarie sortiment och butikerna hyllades för sin inkludering.

Men nu har 31-åriga Ellinor Elofsson lagt märke till en ny trend hos butikerna. Och det är att de plockat bort sina plus size-kollektioner från sina fysiska butiker helt och hållet.

I stället hänvisas nu kunderna till webben. Något som får Ellinor att se rött.

`Klädkedjor får skarp kritik

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook och Instagram vänder hon sig direkt till butikerna med sin kritik.

”Är inte meningen med klädbutiker att man ska kunna prova kläderna innan köp? (Annars kan ju egentligen all handel ske online.) Så varför får inte vi i större storlek än normen prova kläder i vår storlek i er butik? Varför hänvisas vi till hemsidor? Svider vi så mycket i era ögon?Ni vill liksom gärna ha våra pengar men bara på era vilkor? Dvs via hemsida?”, skriver hon i inlägget.

Öppet brev till H&M , Lindex och Cubus 📢För ett par år sedan plockade H&M bort sin plus size-avdelning från sina…

Posted by Ellinor Elofssons on Tuesday, January 4, 2022

Ellinor skriver att butikerna tidigare hävdat att ”de stora storlekarna inte säljer” men menar att det är ett argument som inte håller.

”Tidigare har det varit att ”stora storlekar inte säljer” men det svaret funkar inte längre. Vi är SÅ många som i princip är villiga att kasta våra pengar på er bara vi kan få komma till butikerna. Få prova kläderna innan vi bestämmer oss och behandlas som alla andra i era butiker.

Och att det inte skulle finnas plats i de fysiska butikerna menar hon också är ett svepskäl.

”Det handlar om val. Vill ni ha oss shoppandes i era butiker så löser ni det. Minskar utbudet på annat. Precis som ni gjorde när ni tog bort plus size-kläderna”.

”Och angående att ni säger att ”det inte säljer” så undrar jag: Har ni någonsin tänkt på att det inte säljer för att ni skapar kläder för oss att gömma oss i? Kläder som känns mer som tält? Att ni gör kläder vi inte vill använda för vi förtjänar att få samma utbud och mode som människor i normstorlekar? Att vi inte vill gömma oss?Ert agerande luktar fettförakt och vi är trötta på det nu. När ska ni agera och göra rätt?”, skriver hon i inlägget.

Inlägget väcker starka känslor

Över 3500 personer har reagerat på inlägget och i hundratals kommentarer vittnar flera kunder om liknande upplevelser.

”Det är verkligen vi som kräver större strl som behöver prova innan köp….de tänker bakvänt”, skriver en person.

”Varför ska allt göras online nuförtiden? Vill prata med folk om saker och inte skriva till en robot ibland. Kläder ska kunna provas i en butik med alla storlekar tillgängliga. Diskriminering i högsta grad att bli hänvisad till nätet. Alla är lika mycket värda oberoende på storleken på kroppen. Det är vad som finns innanför kläderna som räknas”, skriver en annan.

”OCH – vi vill också ha fina, häftiga och moderna kläder!! Precis som alla andra!! FATTA!!!”, skriver en tredje.

”S och L efterfrågas mest”

Expressen, som också uppmärksammat inlägget, har varit i kontakt med representanter från de stora klädkedjorna.

Håcan Andersson, presskontakt på H&M, säger att deras mål är att kunna erbjuda ett bredare sortiment, men att kundernas förändrade shoppingbeteende påverkar vad som finns i butik.

”Många av våra kunder föredrar att handla online, och på H&M.com kan vi erbjuda ett ännu större utbud av produkter, storlekar och fler koncept”, skriver han i ett mejl till tidningen.

Han påpekar att de skett en positiv förändring då flera av kedjans koncept finns tillgängliga i storlek 50 och det i butik.

Lindex menar att de tagit bort avdelningen Plus-size då alla plagg i stället erbjuds i större storlekar.

Lindex kommunikationschef Kristina Hermansson skriver i ett mejl till Expressen att de större storlekarna finns både i butik och online, men att storlek S till L är de som efterfrågas mest. 

Och klädkedjan Cubus meddelar att de har storlekarna XS-2XL i de fysiska butikerna och XS-3XL på webben.

Vad tycker du om det här? Håller du med Ellinor om kritiken? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required