Klart: EU-parlamentet röstar ja till att avskaffa sommartid

Med klar majoritet röstade EU-parlamentet under tisdagen ja till att avskaffa sommartid som vi känner till den i dag.

Men det är fortsatt en lång väg att gå innan förslaget är helt genomfört.

Redan från 2021 ska det vara slut på att ställa klockan fram och tillbaka efter sommar- och vintertid, om man frågar EU-parlamentet.

EU:s politiker har i dag hållit en röstning om ämnet, vilket gav 410 röster för förslaget och 192 röster emot förslaget, enligt SVT.

Från 2021 ska det då vara upp till varje enskilt medlemsland att besluta om de vill övergå till evig sommartid eller evig normaltid.

Läs mer: Forskaren: Evig sommartid skadligt för hälsan – solen skulle gå upp efter klockan 9

Starkt stöd hos allmänheten

Förslaget kommer ursprungligen från EU-kommissionen, sedan en stor majoritet av över 4,5 miljoner européer gett uttryck för att vilja sluta ställa klockan fram och tillbaka.

Men innan man börjar jubla eller rasa för mycket över den slopade tidsomställningen ska det noteras, att förslaget också ska förhandlas med medlemsländerna i Europarådet.

Om det blir godkänt här, ska medlemsländerna enligt BT skicka in till EU-kommissionen om huruvida de har tänkt sig att skifta till evig sommartid eller till evig vintertid. Detta ska göras minst sex månader före den sista omställningen.

Tycker du att det är en god idé att avskaffa sommar- och vintertid? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet på Facebook!