KLART: Jan Björklund avgår som partiledare för Liberalerna

Jan Björklund ställer inte upp för omval – och lämnar posten som partiledare för Liberalerna.

Det bekräftade han på en pressträff i riksdagen vid 15-tiden på onsdagen.

STOCKHOLM 20190130 Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) under partiledardebatten i riksdagen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Det var vid 14-tiden på onsdagseftermiddagen som Dagens Industri först rapporterade om uppgifterna om att Björklund väntas lämna sitt uppdrag som partiordförande. Tidningen skrev då att Björklund lämnat beskedet till partiledningen att han inte ställa upp för omval.

Björklund bekräftade en timme senare beskedet på en presskonferens. Efter tolv års tid på posten lämnar Björklund alltså som L-ledare.

– Det är dags att lämna stafettpinnen vidare, säger han vid pressträffen uppger SVT.

Han poängterar på pressträffen att Januariavtalet som L ingick tillsammans med regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt Centerpartiet ligger kvar.

– Byte av partiledare bör ske i början av en mandatperiod. Jag kommer att sitta till nästa är utnämnd, säger Björklund på pressträffen.

Björklund är den partiledare i riksdagen som suttit längst på sin post. Enligt honom själv tog han beslutet att inte ställa upp för omval till partiledare redan innan valet 2018.

– Man ska inte vara partiledare mer än 12 år, det hade tytt på bristande omdöme att kandidera igen, det behövs nytt syre. Jag fattade beslutet redan innan valet, säger han.

Jan Björklund ställer inte upp för omval

Mest nöjd är han över utbildningspolitiken, som han anser att andra partierna numer är ”småkopior” av. På frågan om vad han är missnöjd med svarar han att det är ”ett misslyckande att högerextremismen inte stoppats mer”.

Liberalerna har tappat i opinionen efter valet och ligger i flera mätningar omkring fyraprocentspärren. L fick 5,49 procent i valet, vilket var en ökning med 0,07 procent jämfört med förra valet.

Jan Björklund har varit Liberalerna, tidigare Folkpartiets, partiledare sedan 2007. Han var utbildningsminister i alliansregeringen mellan åren 2007-2014, och dessutom vice statsminister i regeringen Reinfeldt II mellan 2010-2014.

STOCKHOLM 2018101015 Liberalernas partiledare jan Björklund (L) håller en pressträff efter att ha träffat talmannen Andreas Norlén i riksdagen. Foto: Claudio Bresciani / TT