Foto: Shutterstock/Janerik Henriksson/TT

KLART: Pensionsåldern i Sverige höjs

Nu höjs lägsta pensionsåldern i Sverige.

Det har riksdagen klubbat igenom på onsdagen.

I förslaget från regeringen stod det att åldersgränsen för när inkomstgrundad ålderspension kan få tas ut ska höjas – från dagens 61 år till 62 års ålder.

Detta sade riksdagen ja till i dag, och därmed klubbades lagförslaget igenom. Det innebär att rätten till att ta ut pension höjs från 61 till 62 års ålder från och med 1 december 2019, uppger TT, skriver News55.

Dessutom klubbade riksdagen igenom ”vissa anpassningar till höjningen av åldersgränsen för rätten att kvarstå i anställning till 68 år från och med 2020”.

Det här beslutet är det första steget – för de kommande åren väntas pensionsåldern justeras upp ytterligare. Detta till följd av vår ökade förväntade livslängd. Förändringarna betyder att år 2026 så måste man ha fyllt 64 år – för att kunna få ta ut sin pension. Samtidigt kommer då rätten att få jobba också ha gått upp – till 69 års ålder.

Alla partier i pensionsgruppen har gett beslutet tummen upp, men Sverigedemokraterna röstade nej till höjningen från 61 till 62 år. Vänsterpartiet röstade emot den höjningen, men även den andra, uppger TT.

Har du en berättelse du vill dela med dig av eller något ämne du tycker att vi borde skriva om gällande pension? Tipsa oss på [email protected]

TV: Pensionärers situation i Sverige i dag