Klart: Poliser i yttre tjänst får kroppskameror – ska minska hot och våld

I höst kommer alla poliser i yttre tjänst få bära kroppskameror, det rapporterar P1-programmet  I lagens namn.

2018 startade ett pilotprojekt i region Syd och Väst där 700 poliser utrustades med kroppskameror.

Projektet har sedan utvecklats och i fjol var det 1500 poliser, fördelat över fyra polisregioner, som bar kroppskameror.

Polisen inleder försök med kroppskamerorUnder våren inleds polisens nationella testverksamhet med kroppsburna kameror….

Posted by Polisen on Friday, February 23, 2018

”Vi tror att kroppskamerorna bland annat kommer att minska våldet mot polisen. Filmmaterialet kan också utgöra en viktig del i bevisningen i utredningsarbetet”, skrev polisen i ett Facebookinlägg 2018 och tillade:

”Den kroppsburna kameran fästs till exempel på bröstfickan och kontrolleras helt av den polis som bär kameran. Kamerorna är utrustade med ett förinspelningsläge, vilket innebär att när polisen trycker på inspelningsknappen finns bildmaterial redan inspelat sedan 30 sekunder tillbaka.”

Samtliga poliser får kroppskameror

Under hösten 2022 kommer samtliga poliser som arbetar i yttre tjänst kommer att utrustas med kroppskameror under hösten. Enligt polisen kan kamerorna hjälpa till att minska hot och våld mot polisen.

Kamerorna kan också vara ett sätt att öka tryggheten för de personer som grips av polisen

Kroppskamera polisen
Foto: Johan Nilsson, TT/ Fredrik Sandberg/TT

Etikprofessorns stora oro

Men etikprofessorn Susanne Wigorts Yngvesson, vid Enskilda högskolan i Stockholm, anser att kamerorna kan ha motsatt effekt.

– Den största risken är att kroppskameror kan provocera fram mer våld än vad situationen annars skulle innebära, säger hon till radion.