Klart: ”Så som i himmelen” blir musikal

2004 hade Kay Pollaks ”Så som i himmelen” premiär med Michael Nyqvist i huvudrollen – och det blev en sällan skådad succé. Filmen var årets mest sedda film och nominerades till åtta guldbaggar och en Oscar.

Nu står det klart att filmen får nytt liv – som musikal. Premiären planeras gå av stapeln på Oscarsteatern i Stockholm den 13 september 2018.

”Så som i himmelen” är kanske 2000-talets mest folkkära svenska film. Nu ska den åter bli aktuell, men i form av musikal. Bakom projektet ligger producenterna Vicky och Johan von der Lancken och manusförfattaren Kay Pollak. Det berättar Dagens Nyheter.

– När jag såg filmen första gången var jag helt tagen. Kunde inte släppa den. Just den här berättelsen om hur en världsman åker tillbaka till hembygden och möter flickan i byn. Jag blir alldeles rörd när jag tänker på det nu. Så för ungefär tio år sedan fick jag idén att göra det till musikal, säger Vicky von der Lancken till DN.

Foto: Discshop.

Hur berättelsen kommer att skildras när den nu blir musikal är ännu oklart, men helt säkert är att ”Gabriellas sång” kommer att vara i centrum för musikalen.

– Vi kommer utgå från ”Gabriellas sång”, det är en grundreferens. Sedan kan det bli både balladaktigt och mer fartigt. De olika karaktärerna ska utnyttjas ännu mer. Arne (porträtterad av Lennart Jähkel i filmen) kommer garanterat ha en egen låt till exempel, den blir nog rolig, säger Johan von der Lancken till DN.

Premiären är planerad till den 13 september 2018 på Oscarsteatern i Stockholm.