Klart: Skärpta straff för grovt gravfridsbrott – kan få åtta års fängelse: ”Hade gärna sett…”

Lagen om gravfridsbrott har inte förändrats på över 30 år. Men efter ett lagförslag som antagits av Riksdagen skärper man nu straffen, det rapporterar Mitti.

Kyrkogårdar är en plats för den sista vilan, en plats dit nära och kära tar ett ett sista farväl, minns dem och skänker dem ett fridfullt lugn. 

En kyrkogård har generellt sätt varit en fredad plats där alla människor har respekterat de döda.

Men det är inte alltid som människor lämnat platsen ifred. I stället har kyrkogårdar runt om i landet blivit en plats för brott.

På flera ställen har det förekommit stölder, familjer som fått sina anhörigas gravar plundrade på pynt, utsmyckningar och personliga föremål.

LÄS MER: Kyrkogård tvingas ta in väktare – efter upprepade stölder och vandalism: ”Vad fasen ska man göra”

Skärper straffet för gravfridsbrott

Idag är maxstraffet för gravfridsbrott två år och har inte förändrats på över 30 år.

Men nu skärper regeringen straffen för den eller de personer som förstör en gravplats. Från och med juli i år kommer man komplettera bestämmelsen om brott mot gravfrid med en speciell straffskala för grovt gravfridsbrott, vilket bland annat omfattar vandali­sering av grav­platser och stympning av lik.

Gravstenar
Foto: Fredrik Sandberg, TT/ TT

Tillägget kommer innebära att den som döms för grovt gravfridsbrott kan få som lägst sex månader och högst åtta år.

LÄS MER: Dotterns grav vandaliseras gång på gång – nu ryter mamma Lena ifrån: ”Mitt barn som ligger där”

Om gärningen varit grov eller inte bedömer man genom att ”ta särskild hänsyn till om gärningsmannen har tillfogat ett lik en svår skada, om gärningen har lett till stor förstörelse eller på annat sätt har varit särskilt hänsynslös eller farlig”.

Vill se ännu hårdare straff

Dennis Wedin (M), Fastighetsborgarråd med ansvar för stadens kyrkogårdar är positivt inställs till den nya lagändringen. Men han hade gärna sett att man gått längre.

– Det är bra att regeringen äntligen uppmärksammar frågan om gravfridsbrott och är beredda att skärpa straffen, men jag hade gärna sett att man gick ännu längre. I Stockholm har vi haft fall där personer vid upprepade tillfällen vandaliserat och skändat gravar vilket jag tycker borde vara skäl nog för att dömas för grovt brott, säger Dennis Wedin (M), Fastighetsborgarråd med ansvar för stadens kyrkogårdar till Mitti.

Lagändringarna ska börja gälla den 1 juli 2022.

Exit mobile version