Kyrkogård tvingas ta in väktare – efter upprepade stölder och vandalism: ”Vad fasen ska man göra”

Kyrkogårdar runt om i landet har blivit en plats för brott och vandalism.

Nu kan kan kyrkogårdar låsas på natten och vaktas av väktare, det rapporterar lokaltidningen Mitti.

Kyrkogårdar är en plats för den sista vilan, en plats dit nära och kära tar ett ett sista farväl, minns dem och skänker dem ett fridfullt lugn. 

En kyrkogård har generellt sätt varit en fredad plats där alla människor har respekterat de döda.

Men det är inte alltid som människor lämnat platsen ifred. I stället har kyrkogårdar runt om i landet blivit en plats för brott.

Upprepade stölder och vandalism

På flera ställen har det förekommit stölder, familjer som fått sina anhörigas gravar plundrade på pynt, utsmyckningar och personliga föremål.

Gravplats
Omkring 100 gravstenar vältes i helgen på Norra begravningsplatsen i Solna norr om Stockholm. – Vi kommer att utreda det som brott mot griftefriden, säger polisens presstalesperson Towe Hägg. Det är tredje gången på kort tid som Norra begravningsplatsen utsätts för skadegörelse – vid två tillfällen i december vältes gravstenar på begravningsplatsen. Foto: Janerik Henriksson / TT /

Andra har besökt kyrkogården och mötts av vandalisering med sönderslagna eller omkullvälta stenar.

En minneslund på Asmundstorps kyrkogård i Skåne vandaliserades under allhelgonahelgen 2021. När personal kom till minneslunden på morgonen upptäckte de att flera ljuslyktor sparkats omkull, vissa med så hård kraft att de krossats. 

En kyrkogård i Solna har också varit svårt drabbad av vandalism.

Under 2020 vältes ett hundratal gravstenar på kyrkogården.

– Det är helt ofattbart att man gör så här. Visst att någon i ren ilska puttar omkull en gravsten men det här var rena massakern. Vad det står för är omöjligt att veta, sade kyrkogårdschefen Lars Wetterlund då.

LÄS MER: Dotterns grav vandaliseras gång på gång – nu ryter mamma Lena ifrån: ”Mitt barn som ligger där”

Tvingas ta in väktare

Efter vandaliseringen på Solna kyrkogård satte man upp låsbara grindar på de stora kyrkogårdarna. Grindar som man kunde låsa nattetid och pattrullerande väktare.

Man installerade även en markradar som skulle hålla stöket borta och göra kyrkogårdarna till en säkrare plats. Dessutom har man arbetet med miljöerna så att det inte ska bildas några avskilda och mörka platser.

Vandaliserad gravplats, väktare
Efter att över 30 gravar på både den muslimska och kristna delen av Östra kyrkogården de senaste veckorna vandaliserats sätter kyrkogårdsförvaltingen nu in väktare för att få bukt med problemen. Foto: Johan Nilsson, TT/ Fredrik Sandberg/TT

Enligt Dennis Wedin (M) som är bostads- och fastighetsborgarråd och därmed ansvarig för stadens kyrkogårdar har de nya insatserna haft effekt.

– Det har i alla fall inte har varit några större incidenter. Förhoppningsvis har radarn verkat avskräckande, säger Dennis Wedin (M) som är bostads- och fastighetsborgarråd och därmed ansvarig för stadens kyrkogårdar.

Nu vill Dennis Wedin även sätta upp trygghetskameror. Och på riksnivå föreslår moderaterna att det ska införas ett tillträdesförbud för de som vandaliserar.

– Vi hoppas att detta blir spiken i kistan för att få bort vandalisering och förstörelse på våra begravningsplatser.

Marianne Carlde från Solna och Barbro Svärd från Vasastan säger att de inte vill ha något övervakningssamhälle men är positivt inställda till åtgärderna som sätts in.

– Det är klart att vi inte vill ha något övervakningssamhälle, som i George Orwells bok 1984. Men vad fasen ska man göra? Säger Marianne till mitti.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.