Ny vandalisering på kyrkogård – ytterligare 300 gravplatser förstörda: ”Vi är bestörta”

I förra veckan vältes 33 gravstenar på Norra kyrkogården i Solna. Nu har ytterligare ett hundratal gravstenar välts omkull på samma plats, rapporterar Mitti.

I förra veckan, när personalen på Solnas kyrkogård kom till jobbet, möttes de av en chockerande syn.

Begravningsplatsen hade blivit vandaliserad och någon eller några hade vält omkull 33 gravstenar.

– Det är helt ofattbart att man gör så här. Visst att någon i ren ilska puttar omkull en gravsten men det här var rena massakern. Vad det står för är omöjligt att veta, sade kyrkogårdschefen Lars Wetterlund då.

”Otroligt sorgligt”

Natten till tisdag var det dags igen. Men den här gången vältes betydligt fler gravar.

När personalen kom till arbetet på tisdagsmorgonen var 300 gravstenar välta på platsen. Främst stenar i kvarteren 17b och c har blivit utsatta och nu ska alla anhöriga kontaktas.

– Det är otroligt sorgligt, vi blir bestörta, säger Svante Borg, förvaltningschef vid kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm till Mitti och fortsätter:

– Personalens hela vardag går ut på att göra det så fint som möjligt, de står personligen på knä vid varje grav. Men samtidigt är det inte vi som drabbas hårdast, utan de anhöriga.

Foto: Shutterstock/ TT

Svante säger till Mitti att han har svårt att förstå varför någon har valt att förstöra på kyrkogården.

– Det finns inga mönster, inga symboler på stenarna som skulle kunna förklara varför just de här är omkullvälta. Vi är inga experter på den här typen av vandalism men vi kan inte se någon röd tråd.

Händelsen är polisanmäld och Svante uppmanar alla som sett eller hört någonting om händelsen att kontakta polisen.

Kyrkogården har sedan tidigare utökat sin bevakning med vaktbolag som patrullerar på kvällar och nätter, men har även låst en grind. Men nu funderar man på hur bevakningen kan höjas ytterligare.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);