Kyrkogård utsatt för vandalisering – 33 gravstenar förstördes: ”Rena massakern”

33 gravstenar har välts och förstörts på Norra begravningsplatsen i Solna. Och det trots att man ökat bevakningen på kyrkogården, vilket Mitti var först med att rapportera.

I onsdags när kyrkogårdspersonalen kom till Norra begravningsplatsen i solna gjorde de den hemska upptäckten.

Kyrkogården hade blivit utsatt för vandalisering och en stor mängd gravstenar hade välts omkull.

– Någon eller några hade vält 33 gravstenar, i ett kvarter hade man tagit nästan alla och sedan var det spritt på fler ställen, säger kyrkogårdschefen Lars Wetterlund till Mitti.

”Helt ofattbart”

Inför julhelgen väntas många besökare komma till kyrkogården och personalen på Norra begravningsplatsen har därför slitit hela helgen för att städa upp och ställa i ordning stenarna.

Allt för att anhöriga ska slippa se sina nära och käras gravplatser i det skicket.

Lars Wetterlund har svårt att begripa varför någon gör på det här viset.

– Det är helt ofattbart att man gör så här. Visst att någon i ren ilska puttar omkull en gravsten men det här var rena massakern. Vad det står för är omöjligt att veta.

Händelsen polisanmäldes men lades ner strax därefter.

”Inte ett tillhåll för ligister”

Sedan i somras har man redan utökad bevakning på kyrkogården med vaktbolag som sonderar flera gånger på nätterna. Det efter den brutala misshandeln av två pojkar.

Men nu kan det vara läge att höja bevakningen ytterligare.

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm säger till Mitti att man kommer vidta ytterligare åtgärder.

– Jag blir så arg, våra kyrkogårdar ska vara trygga platser där man rofyllt kan minnas sina nära och kära, inte ett tillhåll för ligister som förstör. För att öka tryggheten patrullerar väktare kring kyrkogårdarna kvällar och nätter. Nu vidtar vi ytterligare åtgärder genom att också börja låsa grindarna på Norra Begravningsplatsen och Skogskyrkogården nattetid, säger Dennis Wedin.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);