Minneslund vandaliserad – flera gravljus nersparkade och förstörda: ”Man blir ledsen”

En minneslund på Asmundstorps kyrkogård i Skåne vandaliserades under allhelgonahelgen. När personal kom till minneslunden på morgonen upptäckte de att flera ljuslyktor sparkats omkull, vissa med så hård kraft att de krossats. 

– Man blir ledsen, såklart, säger Karin Drevelius, som jobbar som kommunikatör gällande Gravärenden på kyrkogården, till Newsner.

För alla som har anhöriga som vilar på kyrkogårdar är allhelgonahelgen den heligaste på hela året. Det var mitt under denna helg som Asmundstorps kyrkogård i Skåne blev utsatt för skadegörelse i form av en skändad minneslund. 

Foto: Facebook/Häljarps församling

”Folk går dit för att minnas”

Flera lyktor låg krossade och bortsparkade från sina ursprungliga platser, vilket väckte starka känslor hos de som påverkats. 

– Minneslundar är ofta väldigt känsliga eftersom att folk går dit för att minnas och sörja, säger Karin Drevelius till Newsner. 

Hon fortsätter:

– Även om vi blir berörda så är det ju extra känsligt för de som har anhöriga som ligger där, så är det ju. Och så var det ju under allhelgonahelgen, den helg då flest kommer hit, säger hon. 

Inga misstänkta

Vem eller vilka som låg bakom skändningen av minneslunden vet varken Karin eller hennes kollegor. De kontaktade polisen men fick aldrig tag i några misstänkta. 

“Minneslunden på Asmundtorps kyrkogård är skändad.

Vi är ledsna att behöva berätta att minneslunden inte kommer att se likadan ut som den brukar. Det blir svårare att tända ljus i våra ljusbärare detta år”, skrev medarbetarna på församlingens Facebooksida efter händelsen. 

– Vi fick ingen klarhet i det där. Vi tror dock att det kan finnas ett samband med vandaliseringen som skedde på skolan här i närheten samma vecka. Det är ingenting vi vet, men det var på höstlovet och det var mycket stök i byn då, säger Karin Drevelius till Newsner. 

Det är inte första gången som Asmundtorps kyrkogård utsatts för skadegörelse

Enligt Karin händer det “då och då”, men extra känsligt blir det när anhöriga till de som vilar på kyrkogården fått sina minnesplatser förstörda. 

– Det är alltid tråkigt, så är det ju, säger hon till Newsner.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);