Klart: Svenska polisen får högre löner – så mycket mer blir det i plånboken

Senaste åren har diskussionen om polisen varit ständigt närvarande och det är ett ämne som berör många.

Nu står det klart att fördubblad ob-ersättning och höjda löner väntar för den svenska polisen, skriver TT.

Svenska poliser och deras arbetsmiljö är en fråga som berör hela samhället. I höstas visade en undersökning att mer än en tredjedel av de fackligt anslutna poliserna i Sverige aktivt letade efter andra jobb, rapporterade SVT. Över hälften av de som medverkat svarade då att högre lön var den viktigaste faktorn för att få dem att stanna kvar.

Nu står det klart att mer pengar i plånboken blir ett faktum.

Ingångslöner för poliser ligger idag kring 27 000 kronor i månaden, men det ska det bli förändring på. Innan 2024 ska ingångslönen istället ligga på 31 000 kronor i månaden och ob-ersättningen ska fördubblas.  

Sammanlagt innebär satsningen cirka 400 miljoner kronor till polismyndigheten per år fram till 2024.

Polisen
Foto: TT

Högre lön till polisen

Idag jobbar ungefär 22 000 poliser i Sverige och det är siffra som man arbetar för att öka ganska rejält de närmaste åren. Den här satsningen är ett av försöken att lyckas med det.  

– Vi har ett synnerligt allvarligt läge när det gäller den grova organiserade brottsligheten och det är absolut avgörande att vi kan fortsätta att rekrytera och också behålla de medarbetare vi har, säger rikspolischef Anders Thornberg till TT, enligt SvD. 

Den senaste satsningen för att höja polisers löner har dessvärre kritiserats av polisfacket, eftersom fördelningen av pengar inte nådde tillräckligt stor del av de anställda.  

Exakt hur det blir den här gången återstår att se, men Thornberg menar att den satsningen som görs nu är bredare. Han tror inte att missnöjet kommer vara lika stort. 

– Vår uppfattning är att så många som möjligt ska träffas av det här, på ett sätt som också gagnar verksamheten.