Klimatexperten om Greta Thunberg: ”Orolig för att hon blir utnyttjad”

Sommarprataren Michael Tjernström, meteorologiprofessor, hyllar Greta Thunbergs engagemang.

Samtidigt uttrycker han en oro för den 16-åriga klimataktivisten.

– Jag hyser inget tvivel om att Gretas engagemang är genuint och kommer från henne själv, men jag är lite orolig att hon blir utnyttjad och att hon inte inser det själv, säger han till Expressen.

 

 

16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg har hyllats världen. Både Hollywoodstjärnor, ex-presidenter och självaste påven har stöttat henne i sin kamp för att uppmärksamma klimatfrågor. Just nu reser hon med segelbåt till USA där hon bland annat kommer delta i FN:s klimatmöte.

Meteorologiprofessor Michael Tjernström, 64, som inför sitt sommarprat i Sveriges radio tidigare i augusti beskrevs som en av landets mest respekterade klimatforskare, ger nu sin syn på Greta Thunberg. Och i en intervju med Expressen uttrycker han sin oro.

– Greta Thunberg är en utmärkt kommunikatör. Men jag är tveksam till om hennes möten med påven och presidenter har några som helst effekter. Jag hyser inget tvivel om att Gretas engagemang är genuint och kommer från henne själv, men jag är lite orolig att hon blir utnyttjad och att hon inte inser det själv. Ta det här med att hon seglar över havet till USA. Det kan ju ingen annan göra, det är en ren mediegrej. Det vore bättre att hon följde med ett containerfartyg som ändå skulle gå över Atlanten med varor, säger han till Expressen.

Michael Tjernström om Greta Thunberg: Jag känner lite obehag kring att Greta kan utnyttjas

Han frågar sig även om Greta Thunberg har blivit en slags gisslan hos våra makthavare.

– Hon får fara runt och prata om klimatet hos både påven och i Davos och på FN och på många andra platser. Och ändå händer ingenting. Jag undrar hur de här makthavare hanterat om man istället bjudit in en forskare som ställt krav. Är det så att det är lättare att säga något fint till en ung person och sen strunta i vad hon säger?

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Michael Tjernström fortsätter:

– Jag känner lite obehag kring att Greta kan utnyttjas i sammanhang där folk vill att det ska framstå som att de gör mer för klimatet än vad de verkligen gör. Själv är jag verkligen inte någon aktivist som står med plakat och ropar slagord. Det här är mitt jobb och jag vill förhålla mig professionellt och vetenskapligt till det.

Vad tycker du om det här? Dela för att säga din åsikt.