Knutbypastorn Helge Fossmo får sitt livstidsstraff förkortat – då släpps han fri

2004 dömdes frikyrkopastorn Helge Iversen, tidigare Fossmo, till livstids fängelse för anstiftan till mord på hans andra hustru, samt för anstiftan till mordförsök i två fall i Knutbydramat.

Nu har åklagaren gått med på att Fossmo får sitt livstidsstraff ändrat, och han kommer därmed att kunna komma ut tidigare, det rapporterar Aftonbladet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

En mördades och en skottskadades svårt av medlemmar i Filadelfia-församlingen i Knutby. Den mördade var före detta pastorn Helge Fossmos hustru, och Helge dömdes för anstiftan till mord.

Det hela var ett komplicerat drama som fick stor medial uppmärksamhet i hela Sverige, och Helge Fossmo, även kallad ”Knutbypastorn”, dömdes till livstidsfängelse, då man ansåg att det var han som manipulerat och tvingat barnflickan att utföra dåden.

”Kan vara ute om två år”

Nu har åklagaren gått med på att ge Fossmo tidsbestämt straff, och advokaten kommer att begära att straffet sätt till 25 år eller den tid rätten finner lämplig. När strafflängden är bestämd blir det normalt sett frigivning, enligt Aftonbladet.

– Det innebär att min klient kan vara ute om drygt två år, säger Helge Fossmos advokat Anton Strand till Aftonbladet.

Foto: TT