Foto: Moderaterna Motala/Shutterstock

Kommunalrådet försvarar sänkt värme på äldreboenden: ”De kan till exempel ha filtar”

.

Kommunen måste spara pengar – efter att ha gått back med 20 miljoner.
Nu sänks värmen på Motalas äldreboenden.
– Vi vill givetvis värna om de äldre, de ska inte sitta och frysa på sina hem, de kan till exempel ha filtar, säger kommunalrådet Kåre Friberg (M) till Aftonbladet.

Motala kommun måste spara pengar. Då blir stadens äldreboenden kyligare.

Nu har kommunen nämligen beslutat att dra ner temperaturerna på äldreboendena, rapporterar Aftonbladet på tisdagen i en stor granskning. Samtidigt försvarar kommunalrådet Kåre Friberg (M) beslutet.

– Vi vill givetvis värna om de äldre, de ska inte sitta och frysa på sina hem, de kan till exempel ha filtar, säger kommunalrådet Kåre Friberg (M) till Aftonbladet.

Han riktar också kritik mot regeringen, som han tycker borde kompensera Motala för sina kostnader för framför allt flyktingmottagandet. Friberg säger också att han däremot är nöjd att regeringen tagit med Motala på listan över de utsatta kommuner som kommer få särskilt stöd i höstbudgeten.

Över 20 miljoner back

2018 gick kommunen med minussiffror – med 20,2 miljoner kronor enligt tidningen. Detta har medfört att kommunen i år måste ta till svångremmen för att bryta trenden. I kommunhuset i Motala har man i år beslutat om flera åtgärder för att helt enkelt spara pengar.

Bland dessa besparingar finns bland annat att man anställt färre vikarier, inte tillsatt lediga tjänster, samt dragit in på avlastningsplatser för äldre.

Men detta räcker inte. Nu tvingas kommunen titta på kostnaderna för den tekniska servicenämnden, som styr lokalvård och måltider. Detta ska kunna spara fem miljoner kronor per år.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.