Kommunals krav – höj lönen mer för vårdpersonal än för andra yrkesgrupper: ”Undersköterskesatsning”

.

Fackförbundet Kommunal vill se högre löneökningar till sina medlemmar än andra yrkesgrupper.

– Kvinnodominerade yrken, yrken inom välfärden som har stora rekryteringsbehov, måste kunna få ut mer än märket. Den här avtalsrörelsen är det upp till bevis för den svenska lönebildningsmodellen. Går inte det här så säger vi också från Kommunal att vi måste försöka hitta en annan modell, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin till Sveriges Radio.

Baudin menar att löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska vara halverade till 2028, enligt LO:s målsättning. Nu menar han att lönerna inom de kvinnodominerade yrkesgrupper som Kommunal företräder måste öka – mer än för andra.

Fackförbundet specificerar inte exakt hur stor löneökningen måste bli i procent. Men enligt Sveriges Radio kräver nu Kommunal att medlemmarna, som exempelvis består av undersköterskor, barnskötare personliga assistenter med flera, ska få högre löneökning än andra yrkesgrupper i Sverige. Kommunal har som bekant många yrkesgrupper som omfattas i förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting.

– Kommunal fick ju mer förra gången just i en undersköterskesatsning. Det klarar den här modellen av om den övriga arbetsmarknaden säger okej till det, och det gjorde den då, säger Agneta Jöhnk på SKL till Sveriges Radio.

Hon kan i dagsläget inte säga om det blir en ny så kallad ”undersköterskesatsning” i år eller inte.

Enligt fackförbundets tidning Kommunalarbetaren tjänar en undersköterska i Sverige 2019 i snitt 25 896 kr i månaden.

Foto: TT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.