Kommunanställda får höjda löner – så mycket blir det: ”En seger för medlemmarna”

Klart efter nya förhandlingar: Kommunanställda får höjda löner.

Då jublar fackförbundet Kommunal.

– Det handlar om riktiga löneökningar som syns i plånboken, säger fackbossen Tobias Baudin, enligt Aftonbladet.

Under coronaåret 2020 har anställda inom bland annat vården varit under extremt hårt tryck.

Nu väntar en löneförhöjning.

Det meddelar fackförbundet Kommunal på en pressträff under tisdagsförmiddagen.

VÄSTERÅS 20190816 Två undersköterskor på ett äldreboende. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

– Det här är en seger för medlemmarna i Kommunal. Jag är stolt över att vi i ett enda avtal lyckats driva igenom så stora förbättringar. Det handlar om riktiga löneökningar som syns i plånboken. Nu höjer vi statusen på några av Sveriges viktigaste och mest kvinnodominerade yrken, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin enligt Aftonbladet.

Det nya avtalet mellan Kommunal, Sobona och arbetsgivarna Sveriges kommuner och regioner, som gäller de kommande fyra åren, innefattar både löner, semester och förbättrade arbetstider.

Det blir också en engångsutbetalning på 5 500 kronor till alla arbetstagare som omfattas av avtalet, uppger Aftonbladet.

Ett krav fick dock inte Kommunal igenom – det om retroaktiva lönehöjningar. I stället får medlemmarna nöja sig med löneökningar från och med den 1 november i år.

Det väntas löneökningar på 5,4 procent, varav motsvarande 2 procent av detta i år. Samtidigt har parterna också kommit överens om en arbetstidsförkortning för de som arbetar ständig natt, skriver tidningen Kommunalarbetaren.

STOCKHOLM 2011-10-26 Förskolegrupp med reflexvästar på promenad bland höstlöven. Barnskötare är en stor yrkesgrupp i förskolan och ingår i Kommunal. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX / TT

För yrkesutbildade blir det ytterligare 0,5 procent i ökning, utöver ovan nämnda 5,4 procent.

Det blir också förbättringar vad gäller semester. Nu får Kommunals medlemmar rätt att ta fyra veckor sammanhängande ledigt under perioden juni-augusti, och tvingas man ta ledigt tidigare eller senare utgår ersättning, uppger Kommunalarbetaren.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required