Kommunen förbjuder rökning i hela innerstan: ”Vill göra stan mer tillgänglig för känsliga och allergiker”

Den första juli börjar det lagstadgade rökförbudet att gälla på alla Sveriges uteserveringar, perronger och allmänna entréer. I Umeå kommun har man valt att dra det hela längre, genom att göra hela innerstan till en rökfri zon.

– Förhoppningsvis gör det här att stan blir mer tillgänglig för alla som är känsliga och har allergier, säger Anna-Karin Sjölander (C), vice ordförande tekniska nämnden till SVT.

Många restauranger har redan förbjudit rökning på sina uteserveringar, trots att det lagstiftade förbudet ännu inte börja gälla. När det kommer till totalförbud i innerstaden är det dock Umeå kommun som är först, det berättar Stefan Persson, som är utredare på Folkhälsomyndigheten, för SVT.

Umeå inför rökförbud i hela innerstan

Anledningen till att Umeå kommun vill ta förbudet ett steg längre är för att de anser att den nya lagen omfattar majoriteten av ytorna i Umeås innerstad, vilket gör att det blir enklare att införa ett totalförbud som rör hela city.

–  Inom det här området bedömer vi att det är så många entréer, så för att göra det enkelt och tydligt för medborgarna och aktörer i centrum har vi valt att göra en större sammanhållen zon, säger Lena Karlsson Engman (S), tekniska nämndens ordförande, i ett pressutskick.

Umeå blir en rökfri zon
Bild av Umeå tagen ovanifrån. Foto: Pixabay

Gör stan mer tillgänglig för känsliga och allergiker

För att rökare än då ska kunna röka utan att lämna stan kommer det att placeras ut specifika rökrutor dit rökare hänvisas. Dessa blir de enda platser i city där rökning är tillåtet.

– Förhoppningsvis gör det här att stan blir mer tillgänglig för alla som är känsliga och har allergier, säger Anna-Karin Sjölander (C), vice ordförande tekniska nämnden.

Dela gärna denna artikel med andra som kan vara intresserade av rökförbudet.