Kommunen inför övervakningskameror – för att stoppa stenkastning från gångbro

Upprepad skadegörelse och stenkastning från en gångbro i Stenungsund.

Nu agerar kommunen – och sätter upp övervakningskameror för att skapa trygghet för förbipasserande.

Detta skriver ST-tidningen.

Stenkastning mot bilar och andra fordon har varit ett problem i flera svenska städer de senaste åren.

Så även i Stenungsund. Enligt ST-tidningen har skadegörelsen pågått i flera års tid, genom att någon eller några kastat föremål mot bilar från en gångbro. Ett problem som har lett till flertalet incidenter.

– Det har kastats stenar och andra tillhyggen och det har skjutits raketer på bilar som passerat. Jag har inte hört talas om att det inträffat några personskador men däremot har det uppstått skador på bilar och det är illa i sig, säger Dennis Salenborn, säkerhetssamordnare i Stenungsund, till tidningen.

På grund av den upprepade skadegörelsen har såväl allmänheten som stadens politiker krävt åtgärder.

övervakningskamera
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix / TT

Vill stoppa stenkastning

Nu blir det också ett faktum. För att stoppa skadegörelsen, och skapa trygghet för de förbipasserande, har Stenungsunds kommun monterat upp två övervakningskameror på den aktuella gångbron. En installation som beräknas kosta över 250 000 kronor.

– Dessa ska börja användas omgående och syftet är att förhindra och förebygga fortsatt skadegörelse i området, säger Dennis Salenborn.

Beskedet kommer efter att man i ett års tid väntat på tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten.

– Jag tycker det känns som en bra åtgärd för att minska skadegörelsen. Men jag tycker att det har tagit alldeles för lång tid för att få tillståndet. Ett år är verkligen inte optimalt, säger Dennis Salenborn.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!