Kommunen slopar gratis skollunch – eleverna får betala för måltider

Staffanstorps kommunfullmäktige har beslutat att inför en avgift på skollunch för gymnasielever med start våren 2020, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
Varje elev kommer då få betala 800 kronor per termin för måltider.
Beslutet får kritik från både opposition och gymnasieelever i kommunen.

Staffanstorps kommun presenterade i sitt budgetförslag flera nya satsningar. Behoven av skola och vård väntas öka då människor flyttar till kommunen, samtidigt som en satsning på fritidsgårdsverksamheter på vardagar och helger kommer göras.

Inför måltidsavgift för gymnasieelever

I och med de nya satsningarna behövde pengar omfördelas. En del i det beslutet är att kommunfullmäktige nu röstat ja till att införa en avgift på skollunch för kommunens gymnasieelever.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Från våren 2020 kommer varje elev betala 800 kronor per termin för skolmaten.

– De pengarna kommer att gå till grundskola och förskola här i Staffanstorp kommun. Det kommer att vara särskilt riktat mot personalförstärkning och kvalitetshöjande insatser, säger utbildningsnämndens ordförande Åsa Ekstrand (M) till SVT Nyheter Skåne.

4 av 33 kommuner har avgift

Totalt tar fyra av 33 kommuner i Skåne en avgift för lunchen på gymnasieskolorna.

Bildkälla: Shutterstock

Omfördelningen av medel möts av blandad respons.

Oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) säger att avgiften är en ytterligare tröskel för att klara av sin gymnasieutbildning.

– Här är det ungdomar som ska bekosta en satsning på förskolan och grundskolan och det är inte rimligt. Att hela tiden slå på en viss grupp som ska bekosta en annan grupp. Så vill vi inte ha det, säger han till SVT.

Kritik från elever

Kaspian Larsson är elev på en av gymnasieskolorna. Han, tillsammans med flera andra elever, är kritiska mot beslutet.

– Det känns orättvist, bara för att jag bor i Staffanstorp så måste jag betala för maten. Man behöver få mat så att man kan koncentrera sig på undervisningen och inte få dåliga betyg. Jag tycker alla ska ha samma chans att få undervisning, säger Kaspian Larsson till SVT.

Tycker du det är rätt eller fel att införa en avgift på skolmat? Lämna din åsikt i kommentarsfältet på Facebook och dela vidare!