Kommunen sparar pengar inom äldreomsorgen – pensionärerna får tvättas utan vatten

Efter lyckade försöken – nu införs engångsdukar permanent i äldreomsorgen i danska Nyborg för sängliggande brukare inom äldreomsorgen och handikappvården.

Den här nya idén beräknas spara in 600 000 danska kronor, skriver Ekstrabladet.

Från och med 2018 kommer Nyborgs äldreomsorg sluta använda sig av tvättställ när sängliggande brukare ska tvättas. I stället kommer personalen få använda sig av engångsdukar i kommunens sju vårdcentraler och vårdhem – om respektive brukare själv vill.

Detta förklaras med att arbetsprocessen blir enklare och smidigare för personalen, mer hygieniskt och så sparar in pengar. I vanliga fall genomförs tvätten i fyra arbetsprocesser – den nya processen kommer i stället utföras i en enda operation. Kommunen räknar med en besparing på cirka 340 000 kronor första året.

Nyborgs kommun genomförde 2014 ett test med våtservetter i vården som föll väl ut. Personal ska ha uttryckt sitt gillande och detta väntas ge bättre hygien både för personalen och brukarna, samt en bättre arbetsmiljö för personalen, skriver Ekstrabladet.

På Ekstrabladets Facebook-sida är det många som är kritiska till förslaget, men en person skriver i kommentarsfältet om sina egna erfarenheter:

– Innan du blir tokig kanske du borde titta närmare på vad detta handlar om. Våtservetter är en lysande uppfinning som används med stor framgång för bland annat dementa medborgare eller icke-bosatta. Där överskott för långa bad eller tvättningar minskas kraftigt. De är uppvärmda i mikron, så de är varma, läckra och mycket trevliga mot huden. De luktar också gott. Den innehåller vatten, tvål och lotion i en och samma och sen behövs det inte torkas med handduken.

– Och för den dementa brukaren som inte gillar vatten eller att klä av sig kläderna allt för länge är det också bra. På min arbetsplats har de använts under de senaste åren och det är självklart alltid en bedömning från brukare till brukare. Det finns naturligtvis plats för en allmän dusch också om det är vad den individen vill ha.

Vad tror du om detta?