Kommunen vill slippa ta emot nyanlända: ”Vill agera innan det är för sent”

Migrationsverket har enligt Bosättningslagen rätt att fördela nyanlända med uppehållstillstånd mellan landets kommuner. Detta vill Sölvesborgs kommun slippa, därför väljer de nu att utmana lagen.

– Vi vill inte låsa oss vid de kostnaderna och vi vill inte ha de utanförskapsområden som växt fram i andra kommuner. I stället vill vi agera innan det är för sent, säger Louise Erixon (SD) som är kommunalråd, till Sveriges Radio.

Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg vid partiets sommarfestival på Slottsudden i Sölvesborg på lördagen. Foto: Johan Nilsson / TT

I fjol placerade Migrationsverket 14 200 nyanlända i olika kommuner i Sverige, varav tolv i Sölvesborg. Men fler vill inte kommunen ta emot. Under måndagskvällens kommunfullmäktige i Sölvesborg beslutade man att kommunen ska utmana bosättningslagen, för att slippa ta emot nyanlända.

Att Sölvesborg skulle komma runt lagen och slippa ta emot nyanlända är dock något som Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, inte anser troligt.

– En välvillig domstol skulle kunna ta upp frågan. Men man kan inte hävda att det kommunala självstyret, som ju är en princip, slår ut befintlig lagstiftning. Skulle det fungera så blir det total anarki i landet. De kommer inte att vinna men däremot kanske skapa en politisk diskussion, säger han till Sveriges Radio.

Vad tycker du om bosättningslagen? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.