Kommunens sänker värmen på äldreboenden – för att spara pengar

Motala kommun behöver spara pengar, och det blir stadens äldreboenden som får lida. Nu har kommunen beslutat att dra ner temperaturerna på äldreboendena, och det talas även om att dra in den uppvärmda kvällsmaten.

– Det är bedrövligt. Den låga nivån på service hoppas jag ingen ska behöva uppleva, säger Vänsterpartisten Rebecca Roxvret, en av de politiker i kommunen som är emot sparåtgärden.

Efter 2018 gick Motala kommun back med 20,2 miljoner kronor enligt Aftonbladet. Detta resulterade i att kommunen i år vidtagit flera åtgärder för att göra av med mindre pengar. Bland dessa förändringar listas bland annat att man anlitat färre vikarier, avstått från att tillsätta lediga tjänster, och dragit in på avlastningsplatser för äldre.

De utgifter man lyckats minska räcker dock inte, därför började kommunen titta på kostnaderna för den tekniska servicenämnden, som styr lokalvård och måltider. Man räknade då på att kunna dra in på fem miljoner kronor per år.

”Det är bedrövligt”

När det blev känt att man planerat att sänka värmen inför hösten och vintern var det många anhöriga som uttryckte sin oro för de äldre. Såhär säger förvaltningschefen, tjänstemannen Fredrik Feldt, till Aftonbladet:

– Det är ingen positiv reaktion, det kan jag lugnt säga. Men det handlar inte om att dra ned till 16-17 grader utan att minska från dagens 23 till cirka 20 där normen för vad man kan kräva i en bostad går. Men många tycker ju att även 20 grader är kallt, säger Feldt.

Äldreboende
Foto: TT

Stadens politiker har gett sin tillåtelse till sparförslaget, men alla är inte eniga om att det är en bra idé.

– Det är bedrövligt. Den låga nivån på service hoppas jag ingen ska behöva uppleva, säger Vänsterpartisten Rebecca Roxvret till Aftonbladet.

Vad tycker du om att kommunen väljer att spara pengar genom att sänka värmen på stadens äldreboenden? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet för att se om fler tycker som du.