Kommunens krav: slopa allt kött på julbordet

Vänsterpartiet i Stockholm vill införa veganska julbord för tjänstemännen, rapporterar Aftonbladet.

— Är man jättesugen på köttbullar eller lax så kan man äta det efter jobbet, säger oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) till tidningen.

Vänsterpartiet i Stockholm vill förändra stadens matstrategi för att nå klimatmålen. Partiet vill att all mat och dryck som köps in till tjänstemännen som arbetar i stadens fackförvaltningar och bolag ska vara vegansk, rapporterar Aftonbladet.

Sedan tidigare har Stockholms stad tillsammans med 14 andra städer skrivit under en deklaration, som tar sikte på att minska matens klimatpåverkan.

Detta för att i sin tur få befolkningen att äta mer klimatsmart genom att köpa in mindre kött och mejeriprodukter.

Foto: TT/Montage

Men oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) ser den nuvarande matstrategin som otillräcklig om köttkonsumtionen ska minska och klimatmålen nås. Därför vill nu vänstern att matstrategin skärps ytterligare.

Inga animalier på julborden

– I praktiken så betyder det till exempel att man går över till havre- eller sojamjölk till kaffet på förvaltningarna, smörgåsar med veganska pålägg på konferenser och inga animalier på julborden, säger Clara Lindholm till Aftonbladet.

– Är man jättesugen på köttbullar eller lax så kan man äta det efter jobbet, eller på sitt egna julbord hemma. Ett julbord handlar ju om att visa uppskattning.

Inom förskola och äldreomsorg vill partiet dock ha mjukare riktlinjer, inte alls lika hårda som för tjänstemännen.

Förslaget lämnas som en skrivelse till kommunstyrelsen idag, skriver vänsterpartiet på sin hemsida.

Vad tycker du? Bör kommunerna äta veganskt för att köttkonsumtionen ska minskas och vi ska nå klimatmålen? Lämna gärna en kommentar och dela inlägget vidare!