Konspirationsteori pekar ut Leo XIV som den siste påven

Hela den katolska världen pratar nu om valet av nye påven Leo XIV.
Den 69-årige före detta kardinalen Robert Prevost bekräftades som den katolska kyrkans nya överhuvud den 8 maj.
Det markerar samtidigt ett historiskt ögonblick – eftersom påven Leo XIV blir den första amerikanen att inneha positionen.

Irländsk mystik

Medan de flesta katoliker firar valet av den nya påven, känner sig vissa konspirationsteoretiker oroliga inför kyrkans framtid. Varför? För att en gammal profetia återigen cirkulerar – och antyder att påven Leo XIV kan bli den sista. Denna domedagsprofetia, känd som ”Påvarnas profetia”, tillskrivs Sankt Malachys, en irländsk mystiker som levde på 1100-talet, enligt USA Today.

Enligt profetian skulle det finnas 112 påvar efter Malachys tid, varav den sista kallas ”Peter the Roman”, eller ”Peter den romerske”. Vissa konspirationsteoretiker försöker koppla denna figur till påven Leo XIV, men experter pekar på flera problem med denna teori och belyser många brister i förutsägelsen.

Vem är ”Peter den romerske”?

För det första stämmer ”Peter den romerske” inte exakt överens med påven Leo XIV:s namn eller bakgrund. Påven Leo XIV, tidigare Robert Francis Prevost, har både amerikanskt och peruanskt medborgarskap, inte italienskt. Så teorin verkar redan vara felaktig. Vissa har också försökt koppla den mystiska figuren ”Peter den romerske” från Sankt Malachys profetia till den avlidne påven Franciskus, men den teorin har inte heller hållit. Så långt tillbaka som 2013 avfärdade Josh Canning, chef för Torontos kapellanskap vid Newman Centre, idén och sa:
– Jag vet inte hur ni kan koppla Peter Romern till påven Franciskus.

Andra experter har också varit snabba med att avfärda profetian. James Weiss, präst och professor vid Boston College, kallade ”Påvarnas profetia” en ”förfalskning”. Han förklarade:
– Profetiorna är en förfalskning. Jag tror inte att det finns någon trovärdighet i dem.

Ganska korrekt

Fader Weiss har också invändningar mot frasen ”staden med de sju kullarna” (som de flesta antar syftar på Rom) och omnämnandet av en ”fruktansvärd domare”. Han tror att detta skulle kunna syfta på något mycket mindre apokalyptiskt – möjligen en dom av en nationell ledare snarare än en global katastrof.

Enligt fader James Weiss innehåller listan som tillskrivs Sankt Malachy 112 kryptiska fraser, var och en förmodligen kopplad till en framtida påve, med början med Celestine II, som tillträdde 1143.
– Påvarna är inte specifikt namngivna, förklarade Weiss och noterade att motton inkluderar kryptiska beskrivningar som ”snabba björnar” och ”Umbriens ros”.

Weiss tillade att från Malachys tid fram till slutet av 1500-talet – då många forskare tror att listan faktiskt sammanställdes – stämmer fraserna nära överens med de faktiska påvarna. Men efter den perioden blir noggrannheten inkonsekvent.
– Det är antingen en chansning eller miss, sa han, där vissa fraser löst matchar riktiga påvar och andra är mycket svårare att koppla ihop.

Åter i rampljuset

Sankt Malachys forntida profetia kastades tillbaka i rampljuset efter påven Franciskus död vid 88 års ålder den 21 april i år. Många trodde att Franciskus kan ha varit den 112:e påven på Malachys lista – vilket innebär att för första gången på nästan ett årtusende har ingen framtida påve förutspåtts.

För många historiker är en av de största varningssignalerna tidpunkten för profetian. Joëlle Rollo-Koster, professor i medeltida historia vid University of Rhode Island, noterar att det inte finns några solida bevis som kopplar Malachys till några profetiska skrifter.
– Som historiker är jag helt bestämd när det gäller bevisen, och det är för mig det ultimata beviset på att Malachy inte uttalade profetior eller skrev profetior, sa hon.

Så även om ”Påvarnas profetia” kan ha fångat vissas fantasi, verkar det ganska tydligt att det finns liten eller ingen koppling mellan den och påven Leo XIV.

LÄS MER:

 

Läs mer om...