Köttet byts ut i skolan – kan ersättas med baljväxter: ”Säg det inte till barnen”

Ökade priser på matvaror sätter press på svenska kommuner som ska bekosta skolmat till elever och personal. En stor bov i kassan är enligt flera kommuner kött, vilket gör att ett flertal skolor pratar om att skära ner på maträtter som innehåller nöt- och fläskkött. Vissa pratar om att använda baljväxter i den traditionella köttfärssåsen istället för kött. 

I takt med inflationen blir matvaror dyrare och därmed skolmaten. Av de 143 svenska skolor som ingick i TV4s undersökning ska 113 införa åtgärder för att spara pengar. Det handlar framförallt om att minska på köttet i skolmatsalen. 

– Skolmat är ju dyrt för många kommuner naturligtvis. Vi har gjort en enkätundersökning som visar att inte mindre än 143 skolor i landet, 113 av dem kommer att införa åtgärder för att minska kostnaderna. Flera av dem pratar om att dra bort kött till exempel, säger TV4 Nyheternas Johan Macéus när han gästar Soraya Lavasani och Martin Järborg i Nyhetsmorgon under tisdagen. 

Köttet byts ut i skolan.
Skolmatsal. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Baljväxter istället för köttfärs

Av de 113 skolor som beslutat att förändra matsedeln för att få ner kostnaderna pratar de flesta om ett annat alternativ för kött. 

– Köttet är den dyraste proteinkällan enligt skolmatspersonal och kostchefer som vi har pratat med. Till exempel så nämns här att man ska dra in på köttfärsen genom att blanda köttfärssåsen med baljväxter som ett exempel, som man menar inte ska påverka kvalitén, säger Johan Macéus. 

”Inte populärt”

– Det här kan inte vara så populärt bland kinkiga barn som redan gnäller på bamba, konstaterar Martin Järborg i direktsändning. 

– Det handlar ju om att smula ner så gott som möjligt så att de inte märker något, säger Soraya Lavasani.

– Säg det inte till dem bara, fyller Martin Järborg i. 

Tog bort kött helt

För några år sedan, 2019, valde ett av Stockholms största gymnasium, Anna Whitlocks gymnasium, att ta bort rött kött helt och hållet från sin matsedel. Men anledning då var att värna om miljön.

– Vi vill göra skillnad och få ungdomarna att förstå att den typen av konsumtion och det sättet vi lever efter i dag, det behöver ändras, sa restaurangchefen Michaela Tengblad till Expressen då. 

Vad tycker du om att minska på kött i svenska skolor? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook för att se om fler delar din åsikt.