Kränkt: Peter Jihde blev smygfilmad på sin tomt

Så sent som i förra veckan rasade tv-profilen och programledaren Peter Jihde mot matbutiken Coop, som försökte kränga godis i fruktdisken.

Nu är han på krigsstigen igen. Under tisdagskvällen upptäckte nämligen 46-åringen till sin fasa att en drönare i flera minuter hängde i luften och filmade ­– rakt ner mot hans tomt.

”Obehagligt”, säger Peter Jihde i TV4:s Nyhetsmorgon.

I TV4:s Nyhetsmorgon berättade Peter Jihde om händelsen som utspelade sig på tisdagskvällen.  

– Helt plötsligt så kröp en av mina grannar ut från vänstra häcken och sa ”Peter, Peter, det hänger en drönare över din tomt”, säger han i TV4.

När tv-profilen undersökte saken närmare visste varken grannen eller macken mitt emot något om drönaren. Men vid busshållplatsen utanför däremot, där fick Peter Jihde syn på fotografen i egen hög person.

Bildkälla: TV4

Först ville denne inte svara på några frågor men när Jihde återvände en andra gång fick han veta att det var ett projekt och att hans tomt inte filmades.

När 46-åringen då frågade om drönaren verkligen fick vara på hans tomt fick han det syrliga svaret ”luften är fri”.

– Och det är där någonstans vi hamnar när vi har en drönare på vår tomt som jag inte vet om den filmar mot oss eller grannen eller vad den filmar mot. Vad gäller?, frågar sig Jihde i TV4.

Bildkälla: TV4

Peter Jihde bestämde sig därför för att reda ut vad som egentligen gäller med drönare, och han gjorde det med hjälp av drönarpiloten Kjell Eriksson.

– Vi får ju fota med mobiltelefoner, med systemkameror, vi får gå på trottoaren, vi får åka buss och ta kort och så där… på allmän plats alltså. Det får man göra, jag tycker det ser ut som du har väldigt stor tomt, säger Kjell Eriksson i TV4.

Eriksson berättar också att uttrycket ”luften är fri” är en sanning med modifikation. Man får naturligtvis passera en tomt högt upp i luften precis som flygtrafiken, men däremot inte så pass lågt att man utsätter folk för fara – eller fotografera en person så att denne utsätts för kränkande situationer.

Se när Kjell Eriksson reder ut saken i det här videoklippet:

Håller du med Peter Jihde om att det är obehagligt när en drönare flyger över trädgården? Dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.