Kravet från WHO – vill nu förbjuda alla marknader med levande djur: ”På tiden”

Världshälsoorganisationen WHO sätter ner foten.

I ett uttalande slår WHO nu fast att de vill införa förbud mot försäljning av levande vilda djur på matmarknader.

– Det är på tiden, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, till TV4.

Frågan om djurmarknadernas vara eller icke vara har inte minst varit aktuell under det senaste året.

När coronapandemin kopplade sitt grepp om världen, så var det efter att viruset tros ha fått sitt utbrott på en marknadsplats med levande djur i den kinesiska staden Wuhan.

Sedan dess har över 2,9 miljoner dödsfall med covid-19 rapporterats runt om i världen, enligt statistiksajten Worldometers. Här i Sverige har över 13 000 människor rapporterats avlidna smittade med covid-19.

Med detta i åtanke har många röster höjts om att djurmarknader måste stängas, för att inte fler sjukdomar ska uppstå i framtiden. Bland annat gick FN ut förra året och krävde ett globalt förbud mot marknader med levande djur.

djurmarknad
Foto: Shutterstock

WHO vill införa förbud mot djurmarknader

I ett färskt uttalande menar nu även Världshälsoorganisationen WHO att de vill se ett förbud mot försäljning av levande däggdjur på dessa matmarknader.

Detta för att förebygga spridningen av sjukdomar.

”Djur, i synnerhet vilda djur, är källan till över 70 procent av alla framväxande infektionssjukdomar hos människor, varav många orsakas av nya virus” skriver WHO i ett uttalande och fortsätter:

”I synnerhet vilda däggdjur utgör en risk för att nya sjukdomar ska uppstå.”

matmarknad
Foto: Shutterstock

Björn Olsen: ”På tiden”

En som står bakom WHO:s uttalande är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar. Till TV4 säger Olsen att det finns flera anledningar till varför det är viktigt att WHO visar sin ståndpunkt i frågan.

– Det var väldigt bra att WHO går ut och gör den här typen av uttalande. Det kan nog dels sätta ljuset på var vi från pandemier ifrån, det är bland annat djurmarknader, men det handlar också om hur vi behandlar djur i största allmänhet. Jag tycker det är ett bra steg framåt, förhoppningsvis kan många länder följa det, säger Olsen till TV4.

Björn Olsen menar vidare att han inte är säker på att ett förbud skulle efterföljas i alla länder. Men oavsett menar han att det är ett viktigt steg att ta i kampen mot nya sjukdomar och virus.

– Det är väldigt svårt att få det att efterföljas överallt. Men om man har den här pandemin i åtanke och vad den orsakas av.… det är på gränsen till visshet att det faktiskt orsakades av fladdermöss som man tog in i djurmarknaderna. Om man har det i åtanke, då tror jag att man passar sig ganska mycket från att öppna upp djurmarknader hur som helst i framtiden.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required