Kritiken mot 70-plussare – som ignorerar Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Länsstyrelsen har fått indikationer på att 70-plussare i Värmland inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, rapporterar P4 Sveriges Radio.
Det handlar framför allt om butiker, där det är svårt att hålla avstånd.
– Vi har mycket personal speciellt i vården som jobbat otroligt hårt den här våren, de behöver få återhämta sig, säger Ida Andersson, säkerhetssamordnare för flera av länets kommuner, till P4 Värmland.

I fredags kom beskedet att Norge öppnar gränsen mot Värmland. Nu kan norrmän återigen resa till Värmland, och vice versa, utan karantänskrav.

70-plussare följer inte rekommendationer

Samtidigt som det blir fritt fram att åka från Norge till Värmland har Länsstyrelsen fått ut och ger indikationer på att 70-plussare inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer i flera av länets kommuner.

Grunden för indikationerna kommer från en ny undersökning.

– Det är fortfarande en smittspridning även i Värmland även om den är låg. Vi har mycket personal speciellt i vården som jobbat otroligt hårt den här våren, de behöver få återhämta sig. Därför är det extra viktigt att man håller i och håller ut, säger Ida Andersson, säkerhetssamordnare för Arvika, Eda, Säffle och Årjäng.

kvinna med mat
Bildkälla: Shutterstock

Andersson menar att det är enklare för 70-plussare att röra sig på exempelvis stranden eller parken så länge man håller avstånd. Problematiken rör butiker, där det är svårt att inte komma för nära.

Samtidigt menar ett antal människor i riskgruppen att det är svårt att hålla avstånd.

”Vi börjar bli trötta på det här”

En person P4 Värmland pratar med menar att man inte kan sitta hemma dag ut och dag in. Samtidigt konstaterar en annan att det är alldeles för långtråkigt.

Corona
Bildkälla: Shutterstock

En tredje säger att det är ”fruktansvärt” att vara hemma.

– Jag tror att vi börjar bli trötta på det här, det är snart ett halvår som vi varit instängda, säger personen till P4 Värmland.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required