Krögare slår larm: Tvingas agera poliser – vaccinerade vägrar hålla avstånd

Många svenskar har tröttnat på att följa restriktionerna.

Nu slår landets krögare larm om problem med att få gästerna att hålla avstånd – samtidigt som personalen tvingas agera ”poliser”.

Detta rapporterar Aftonbladet.

Det har nu gått över ett år sedan coronaviruset fick fäste över världen och klassades som en pandemi.

Ingenting har varit sig likt sedan dess. Företag har gått i konkurs, kultur- och idrottsevenemang har hållit stängt för publik, krogar och restauranger har tvingats bomma igen om kvällarna – och för gemene man gäller det varje dag att hålla avstånd, stanna hemma om man är sjuk och att inte träffa massa nya bekantskaper.

Att situationen har varit svår och tärt på många, är ingen underdrift. Samtidigt är läget fortsatt allvarligt – men trots detta, har många slutat följa råd och restriktioner.

Det slår flera länsstyrelser nu larm om, rapporterar Aftonbladet.

restriktioner, regler
Foto: Henrik Montgomery / TT

Flera länsstyrelser varnar

Flera länsstyrelser runt om i landet uppger enligt tidningen att restriktionströttheten har blivit större hos allmänheten. Inte minst bland de människor som nu har vaccinerats mot covid-19.

Enligt Aftonbladet rapporterar Örebro län om ökad trängsel utanför restauranger och i köer till serveringsställen.

I Dalarna och Gävleborgs län märks en restriktionströtthet, och i Västerbotten bedömer man svenskarnas uthållighet som en ”fortsatt stor utmaning”.

Samtidigt varnar man i flera län runt om i landet för att följsamheten kan bli ännu sämre framöver – med risk för ökad smittspridning i samband med kommande långhelger, firanden och det fina vårvädret.

uteservering
Foto: Johan Nilsson / TT

Krögare tvingas agera poliser

Flera länsstyrelser uppger också att vaccinerade personer inte upplever behovet att hålla avstånd, och att verksamhetsutövare har svårt att få dessa kunder att följa rekommendationerna.

Något som bland annat har varit ett stort problem i Kronobergs län. Där har landets krögare allt svårare att få folk att hålla avstånd, när vaccinerade gäster revolterar mot restriktionerna.

Enligt Aftonbladet hänvisar kroggäster till att de känner varandra eller är vaccinerade – och därför inte behöver följa reglerna om max fyra personer per bord.

Personalen har därför tvingats ”agera poliser”, för att hålla situationen under kontroll.

Vad tycker du om situationen? Lämna gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required